turisztika

2019.08.04. 19:50

Kipróbáltuk a salgótarjáni „gőzöst”: kisvonattal kirándultunk Eresztvénybe

Szombaton indult első útjára a régóta várt salgótarjáni kisvonat. A 48 férőhelyes, gumikerekes jármű a városban és Eresztvény-Salgó útvonalon szolgál majd elsősorban turisztikai, kulturális célokat.

Sz. R.

Fotó: Balazs Ladoczki

Salgótarján polgármestere, Fekete Zsolt közösségi oldalán jelentette be, hogy városnéző kisvonatot vásárolt a megyeszékhely önkormányzata. Hetek óta tartó várakozás előzte meg a kisvonat első útját amire szombaton került sor. Portálunk vasárnap váltott jegyet a 48 férőhelyes, Eresztvénybe tartó járatra.

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt már az indulás előtt félórával kisebb tömeg gyülekezett: szülők, nagyszülők, megannyi gyermek és néhány egyedül érkező nyugdíjas is izgatottan várta a „gőzösre” való felszállást. Nem véletlen, hiszen a hangulatos szerelvényen a belvárosban való közlekedés is hatalmas élményt tud nyújtani még azok számára is, akik napi szinten közlekednek ezen az útvonalon.

– Rendszeres erdőjáró vagyok, általában a Beszterce lakótelepig szoktam kibuszozni, onnan pedig gyalogtúrán közelítem meg a salgói várat. Egyértelmű, hogy sokkal nagyobb élmény mint a helyi buszjáraton való utazás, és az 500 forintos menetdíjat is ideális összegnek tartom. Sokan panaszkodtak a menterend miatt, pedig úgy vélem, remekül kilehet használni a természetben töltött időt. Remélem, hogy a hangulatos kisvonat minél több helyi lakost, és messzebbről érkező turistát is kicsalogat majd a természetbe – mondta, a már vonaton helyet foglaló salgótarjáni Horváth József.

A kisvonat az eresztvényi madárpark beruházáshoz kapcsolódik, ezért egyik fő állomása Eresztvény.

– Nem szeretnénk, ha a vonat sűrűn közlekedne a 21-es útvonalon. Egyrészt akkor csak két oda-vissza kanyar férne a menetidőbe, másrészt terhelné a város és a 21-es út forgalmát. Ennek hátrányaira a közútkezelő is felhívta a figyelmünket az útvonal egyeztetés során – mondta el Drexler Szilárd, az üzemeltetésért felelős Novohrad Nógrád Eresztvényi Látógatóközpont irodavezetője.

A menetrend kialakításnál a 11B jelű buszok menetrendjét is figyelembe vették. Így arra kérnek mindenkit, hogy a menetrend szerint tervezze meg a napját, ha igénybe szeretné venni a kisvonatot. Érdemes például az Eresztvény-Salgó útvonalat választani, mert ott egy jegy vásárlása esetén az útvonal megszakítható. Lehet tehát egy családi túrát, sétát is tervezni arra a délutánra, Eresztvény, Salgó térségében. Egy jegy áráért – 500 forint – az is belefér, hogy kimegy egy család Salgóra, majd a várat érintve visszasétál Eresztvénybe.

A salgótarjáni Varga Katalin unokájával vett részt az utazáson.

– Remek ötletnek tartom, hiszen csodálatos környezetben élünk, amit a kisvonaton való utazás csak még élvezetesebbé tesz. Remek turista csalogató program, de az itt élők számára is kellemes kikapcsolódás. Nagyon élveztem, hogy nem a vezetésre kellett koncentrálnom az út során, hanem jobban megcsodálhattam ezt a páratlan környéket – mondta.

– A Dornyay turistaházhoz mindenképp ellátogatunk, kíváncsi vagyok, hogyan haladnak a felújítási munkálatok. A közelben található játszótérre is kinézünk és a fafaragásos kiállítást is beiktatjuk a mai programba – mesélte izgatottan Katalin, majd hozzátette: alig várja, hogy felnőtt gyermekeivel együtt is utazhasson a kisvonaton, akikkel egésznapos programot, bográcsozást, nyársalást is beiktatnak majd a hétvégi programba.

Egészen októberig közlekedik a vasparipa

A szerelvény a belvároson keresztül a Tóstrand, Somoskőújfalu megállók után érkezik Eresztvénybe. Innen ingázik Eresztvény és Salgóbánya között, de beiktattak egy, a Dornyay turistaházhoz látogató rövid útvonalat is. A kisvonat augusztus 2-től, menetrendszerűen közlekedik majd a térségben, április 1. és október 20. között a tervek szerint a hétvégi napokon. A 48 férőhelyes vonat délután fél 5-kor indul vissza a városba. A felszállás érkezés sorrendjében történik, így aki lemarad, igénybe veheti majd Eresztvényben, vagy Salgón. Ugyanakkor a kisvonat október közepéig közlekedik, tehát bőven lesz rá lehetőség, hogy mindenki kipróbálhassa. A vonaton 3 éven aluli gyermekek ingyen utazhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában