kellemetlenség

2019.08.08. 06:40

Gombaspóra okozza a legtöbb allergiás tünetet a nyár végén

Egyelőre nem lélegezhetnek fel az allergiások: javában tart az érzékenységet kiváltó növények virágzása.

Tóth-Nagy Orsolya

Virágzás idején a pollenek miatt sokan szenvednek. Az allergia náthaszerű tüneteket mutat, össze is keverik a két betegséget

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A levegőben lévő pollenek megkeserítik az allergiások mindennapjait. Az elkövetkezendő időszakban pedig továbbra sem csökken a koncentrációjuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a parlagfű egyelőre alacsony mértékben lesz jelen a levegőben. A csalán-, a libatop- és a kenderfélék pollenje a közepes szintet éri el. A pázsitfűfélék, az útifű és az üröm pollenje alacsony koncentrációban várható. Ezen túlmenően előfordulhat a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont továbbra is elérheti a nagyon magas szintet is.

Napjainkban egyre többen szenvednek az allergia okozta tünetektől.

Virágzás idején a pollenek miatt sokan szenvednek. Az allergia náthaszerű tüneteket mutat, össze is keverik a két betegséget Fotó: L. B.

– Leggyakrabban az orrfolyás, a nehézlégzés, a szemviszketés és a könnyezés, amelyekről felismerhető a túlérzékenység. Sokan összetévesztik a náthával, hiszen nagyon hasonlók a tünetek, de ebben az esetben orrviszketés is tapasztalható. Akadnak olyan személyek is, akiknél csalánkiütések jelentkeznek – mondta el portálunknak dr. Pilmayer Nándor, Dorogháza és Nemti háziorvosa.

A szakember kitért arra is, hogy sok esetben előfordulhat keresztallergia is. Ilyen például a nyírfa pollenjének a szerkezete, amely a földimogyoró szerkezetével hasonló, így allergiát vált ki. Ez azonban ritkán fordul elő, és főként a gyerekeket érinti.

Azzal kapcsolatban, hogyan enyhíthetik az allergiások a tüneteket, azt tanácsolta a háziorvos, hogy lehetőleg tartsák távol magukat a kiváltó anyagoktól, és forduljanak szakemberhez, hogy megkaphassák a megfelelő gyógyszereket. Ezenfelül fontos az immunrendszer megerősítése is.

Az allergia a szervezet téves immunválasza.

– A betegség sajátossága, hogy a tüneteket kiváltó anyagok teljesen közömbösek és ártalmatlanok. Az emberek nagy részénél normális esetben semmiféle reakciót nem váltanak ki. Azoknál viszont, akiknek az immunrendszere rosszul programozott, és az adott anyagra túlérzékeny, betegséget okozhatnak – mondta Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos, aki szerint fontos odafigyelni a betegeknek néhány dologra.

Feketéné dr. Zeke Ildikó arra hívja fel az allergiások figyelmét, hogy amennyiben otthon is gyakran tapasztalnak tüneteket, akkor célszerű eltávolítani a lakásból a porfogókat, az ágyneműt 60 Celsius-fokon mosni, hogy elpusztuljon az atka. Aki időszakos allergiában szenved, az ne maradjon sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt, és akkor szellőztessen az otthonában, amikor a pollen mennyisége kisebb a levegőben. Fontos száműzni minden olyan növényt a lakásból, amelyik a szénanáthát még elviselhetetlenebbé teszi. Ha lehetséges, kerülni kell a forgalmas utcákat is az allergiaszezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában