almanach 2019

2019.08.01. 11:29

Bemutatkoznak a bárnaiak, akiknek szívügye a fejlődés, a kultúra

Megyénk észak-keleti részén fekszik egy erdők által ölelt zsákfalu. Bárnában az elmúlt évek alatt 192 millió forintból valósultak meg fejlesztések, amely közül egyik legjelentősebb a bölcsődei férőhelyek számának emelkedése.

Veres Edina

Focicsapat pózol a település szabadtéri színpada, a Palóc Világtalálkozó egyik helyszíne előtt

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

 

Bárna

Polgármester:

Oravecz Roland

Alpolgármester:

Oraveczné Varga Anna Mária

Jegyző:

Babjákné Bocsok Anna

Képviselő-testület:

Csáki Istvánné, Szabóné Mag Györgyi, Szabó Tibor, Szegedi Nikoletta, Újvári Péter

Községháza:

3126 Bárna, Petőfi út 3.

Telefon: 06-32-405-333

Lakosság száma:

998 fő (2018. december 31.)

Civil szervezetek:

4 Kő Kulturális Egyesület, vezető: Oraveczné Torják Anita, Bárnai Gyermekek Egészségmegőrzéséért Alapítvány

A település vezetése az elmúlt öt évben a Területfejlesztési Operatív Program keretén belül három sikeres pályázattal, 192 millió forintot meghaladó összegből fejlesztette a község intézményeit.

A beruházások segítségével a Bárnai Egységes Óvoda és Bölcsőde új köntöst, valamint új nevet is kapott, így Bárnai Csicsergő Óvoda-Mini Bölcsőde néven üzemel tovább. A település lakóinak talán az a legfontosabb, hogy a férőhelyek száma az eddigi ötről nyolcra emelkedett, amely egy Bárnához hasonló kis községben hatalmas jelentőséggel bír. A fejlesztések a nagyobb korosztályt is érintik, mivel az iskola szintén korszerűsítésen esik át a közeljövőben. Mindezeken túl az önkormányzat épülete is megújult. A fejlesztések által egyebek mellett az intézmények falait külső hőszigeteléssel látták el, valamint a régi fűtésrendszert modernre cserélték.

Az energetikai korszerűsítésének köszönhetően az önkormányzat által működtetett intézmények üvegházhatású-gáz kibocsátása csökkenhet, a működtetésük pedig költséghatékonyabbá válhat.

A község mindemellett részt vesz abban a konzorciumi pályázatban is, amely tizenhárom önkormányzat bevonásával valósul meg. Ennek célja, hogy minden egyes résztvevő településnek legalább egy olyan rendezvényét támogassák, amely erősíti a nógrádi és a helyi identitást. Ez az esemény Bárna esetében az idei Palóc Világtalálkozó, amely egy összművészeti fesztivál. A háromnapos esemény kulturális hidat képez a határon innen és túl élő palócok között, illetve a programok egytől egyig e népcsoport kultúrájának sokszínűségét hivatottak bemutatni.

Focicsapat pózol a település szabadtéri színpada, a Palóc Világtalálkozó egyik helyszíne előtt
Fotó: H.M. / NMH

Megkérdeztük: Mi a véleménye Bárnáról?

Fazekasné Dr. Takács Erzsébet Ildikó: – Nagyváradon születtem, e festői településre 1996-ban költöztem. Az utóbbi években az addig is gyönyörű falu látványosan fejlődésnek indult, amelynek hála, igazi közösséggé formálódik az egész község. Egyetlen dolgot tudok említeni, amellyel még modernebbé válhatnánk: ez a szennyvízelvezetés teljes körű kiépítése.

Bohács Ditta: – Közel egy éve igazgatom a kilencvenéves Bárnai Általános Iskolát, amelyben jelenleg 66 gyermek tanul, akikkel rendszeresen bekapcsolódunk a falu életét színesebbé varázsló 4 kő Kulturális Egyesület programjaiba. Különlegesség, hogy néhány tanóránkat egy kerti tanteremben tarthatjuk meg, köszönhetően az önkormányzat folyamatos támogatásának.

Csörgőné Halasi Erzsébet: – Huszonegy éve jöttem a kis zsákfaluba, és egyből magával ragadott a táj, az emberek kedvessége és az összetartozás élménye. A Bárna-Vad Kft. ügyvezetőjeként fontosnak érzem, hogy a túrázóknak megmutassuk az itteni élet hangulatát, míg visszatérő vendégeink szavai, amelyek szerint sokat fejlődött a falu, büszkeséggel töltik meg a szívemet.

Felszerelt faházak várják a községbe látogató utazót

A településen működő közmunkaprogramnak hála számos fejlesztéssel gazdagodott a falu az elmúlt években.

Ezek közül az egyik a kö­zelmúltban átadott kemping, ahol a faluba érkezők ugyanúgy kipihenhetik a túrák fáradalmait, mint a gyerekek a nyári tábor izgalmas programjait. A létesítmény a település központjában helyezkedik el, tíz darab, hat férőhelyes fűthető faházból áll, amelyek közül kettőhöz külön vizesblokk is tartozik, míg a többi mellett igényesen kialakított zuhanyzók és vizesblokkok találhatók.

Tíz darab faház épült
Fotó: H.M. / NMH

A külön fedett étkező részen van egy konyha, amelyet gázzal, mikróval, hűtőszekrénnyel, valamint mosógéppel is felszereltek. A kemping mellett testmozgásra is lehetősége van az idelátogatóknak, hiszen közvetlenül a faházak előtt szabadidőpark helyezkedik el, amelyet új fitnesz-, pontosabban outdoor gépekkel szereltek fel, valamint a közelben salakos és füves focipálya, kosárlabdapálya, pingpongasztal is található, sőt sakkozásra is van lehetőség. A gyerekek pedig kétfajta játszótér közül választhatnak kedvükre valót.

Oraveczné Torják Anita – 4 kő kulturális egyesület

Oraveczné Torják Anita

– Régóta él Bárnában?

– Ez a település a szülőfalum. A szüleim, a nagyszüleim is idevalósiak épp úgy, ahogy a párom is.

– Régi álom vált valóra a helyi kulturális egyesület alapításával?

– A gondolat 2015 novemberében fogalmazódott meg a helybeliekben. Szerettük volna, ha a mi kis falunkban is lennének olyan események, amelyek egy kicsit összehozzák az embereket. Egy dolog mozgatott bennünket: ennek a csodás településnek és a benne élő embereknek a szeretete. Eleinte mintegy tucatnyian jártunk össze rendszeresen, és állítottunk össze ünnepi műsorokat. Később úgy véltük, ha hivatalos egyesületet alapítunk, azzal megpecsételjük a szövetségünket. Végül egyesületünket a Bárnát körülölelő kövek négyeséből összeolvasztva, 4 kő Kulturális Egyesület néven jegyeztettem be a cégbíróságon.

– Milyen tevékenységekkel színesítik a falu kulturális életét?

– Fő célunknak a hagyományőrzést, a kulturális tevékenységet tekintjük, de emellett ifjúságvédelemmel, a gyerekek táboroztatásával és turizmussal is szeretnénk foglalkozni. Két éve az egyesületen belül megalakult egy színjátszó csoport, a 4 kő Színpad, amely már a Kapolcsi Művészetek Völgyében és a Nemzeti Színházban is fellépett. Emellett állandó résztvevői vagyunk a helyi rendezvényeknek, mint például a majálisok, valamint hagyománnyá vált, hogy az adventi vásárokon egyesületünk csengő koncertet ad.

Mézeskalács házikó

A falu főútján haladva nincs ember, akinek ne akadna meg a szeme a házikón, amelyet mintha a Jancsi és Juliska könyv lapjairól emeltek volna a település szívébe. Az első elképzelés szerint egy tájházat alakított volna ki a községvezetése a régi sportszertárból, aztán megszületett az ötlet, amellyel azt még különlegesebbé lehetne tenni. Az épület homlokzatának és a külső falainak motívumait egy helyi művésznek, Marczi Zsoltnak, míg a belső dekorációt a település mézeskalács-készítőjének, Gaj­dár Zoltánnénak köszönheti a mesebeli kunyhó.

Fotó: B.L. / nool

A bejárat a boszorkánykonyhájába vezet, ahol az asztal mellett búbos kemence áll és a falakat természetesen mézes süteményekből készült képek díszítik. Az egyik oldalszobát a két legnagyobb vallási ünnep – húsvét és karácsony – között osztották fel, így az egyik sarokban mézeskalács nyulak kerültek az asztalra, míg a másikban rénszarvasok díszítik a polcokat.

A szemben lévő helyiség a menyasszonyi hagyományokhoz kapcsolódik, itt kapott helyet a gyűrűtartó kalácsdoboz és a lakodalmas fa is.

Csúcsok a község körül

Bárnát négy magaslat veszi körül. A Nagy-kő nevű bazaltkúpra felmászva 520 méteres magasságból szemlélhetik a tájat a kirándulók. A 381 méter magas Kis-kő névvel illetett csúcson feltehetően egykor vár állott, alatta pedig egy tíz méter hosszú üreg található, amelyen keresztül a rege szerint a törökök elől menekültek a helyiek. A településtől észak-keletre emelkedik Szerkő, amely egy 457 méteres – a környék vulkanikus eredetű köveitől eltérő – homokkő magaslat. A negyedik környékbeli csúcs neve Szilvás-kő, amely 625 méter magas. Ez utóbbi Nagy-kővel, valamint Kis-kővel határolt völgyében természetvédelmi terület fekszik, ahol számos növény- és állatritkaság fellelhető, így például a császármadár és a fekete kökörcsin.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában