összefogás

2019.07.22. 10:50

Több száz határon innen és túl élő ember alkotott palóc élőláncot

Tavaly májusban állítottak Palóc Határkeresztet Ipolytarnóc és a szlovákiai Kalonda között.

Lászlók Judit

Fotó: Balazs Ladoczki

E rendkívüli esemény méltó folytatásának bizonyult a Palócok élőlánca a határon elnevezésű rendezvény.

A Pro Kalondiensis Polgári Társulás és elnöke, Papp Sándor meghívására ismét összegyűltek a határ két oldaláról a palócok a kalondai vámháznál, hogy egymás kezét fogva élőláncot alkothassanak a több szempontból is szimbolikus helyszínen.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke – aki egyben az esemény fővédnöke is volt – beszédében az összetartozás és az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

– Nekünk, magyaroknak össze kell fognunk, bárhol is éljünk a világon. Ez a rendezvény azonban azt is jelképezi, hogy együtt kell működni a más nemzetiségű, de jó szándékú és segítőkész emberekkel is. Összekapcsol minket az a szándék, hogy a jó ügy és saját magunk megmaradása érdekében akarunk összefogni – hangsúlyozta Bárdos Gyula.

Szavai szerint elsősorban palócként érkezett az eseményre Köteles László, a Csemadok országos alelnöke, aki 1996-ban parlamenti képviselőként segítette Papp Sándort a határátkelőhely újranyitásának ügyében. Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és dr. Bajkai István országgyűlési képviselő szintén a határokon átívelő együttműködés fontosságára hívták fel a jelenlévők figyelmét.

Végül az egykori vámház előtt, a Palóc Határkereszttől a valamikori ipolytarnóci határsorompóig húzódó 300 méteres útszakaszon több száz határon innen és túl élő ember alkotott – egymás kezét fogva – palóc élőláncot.

Felvidék kapuja

A kalondai vámház egy szimbólum, hiszen az 500 kilométer hosszú magyar–szlovák határvonal mértani középpontján helyezkedik el. Ez a hely a Felvidék kapuja. Pozsony nyugatra 250 kilométerre található, Ágcsernyő pedig keletre ugyanennyi távolság. Sok mindent megélt a vámház, amit a Pro Kalondiensis Polgári Társulás korábban azzal a céllal vásárolt meg, hogy egy regionális palóc közösségi házat hozzon létre a közösségünknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában