dinnyeszezon

2019.07.23. 06:40

Már falatozhatunk a mézédes magyar dinnyéből

Elkezdődött a dinnyeszezon. Az import gyümölcs ára hozzávetőlegesen 250 forint körül mozog, míg a magyar termés akár 300–400 forintba is kerülhet.

Tóth-Nagy Orsolya

Kínálják már az üzletekben a görögdinnyét. A gyümölcs minőségében és mennyiségében is hasonló a tavalyihoz Fotó: Hüvösi Csaba

Az idei dinnyetermést nagy mértékben meghatározza majd az időjárás.

– Idén várhatóan 200 ezer tonnánál több görögdinnye terem, jelentősen meghaladva ezzel a tavalyi 158 ezer tonnát – hangsúlyozta Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke.

Mint mondta, idén jó minőségű termés várható. Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a magszegény dinnye, amire kereslet is mutatkozik, illetve a Nyugat-Európában már népszerűvé vált minidinnyékkel is próbálkoznak a termelők. Az pedig technológiailag előrelépés, hogy nőtt az oltott és biztosabb eredményt hozó termés aránya.

Kínálják már az üzletekben a görögdinnyét. A gyümölcs minőségében és mennyiségében is hasonló a tavalyihoz Fotó: Hüvösi Csaba

– Az elkövetkezendő napokban kezdjük majd leszedni a termést, de egyelőre csak a fóliasátrakból. Tavaly korábban kezdődött a szezon, mint most, de akkor sokkal melegebb volt. Idén májusban csapadékos és hűvös volt az időjárás, ami nem kedvezett a növény virágzásának – mondta Szabó Béla, a Heves megyei Kálon található dinnyeföld őstermelője, aki azt is elárulta, hogy hasonló minőségű termés várható, mint tavaly volt.

Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra. A tari származású Nagy Lajos régóta termeszti a magvas finomságot kertjében.

– Két-három hét és beérik a dinnye, ami többnyire édes szokott lenni, de az időjárás is befolyásolja a minőséget – fejtette ki Nagy Lajos, aki problémaként említette, hogy a kertbe bejáró vad már több alkalommal is megette a termést.

Alig változott a gyümölcs ára

Szabó Béla őstermelő szerint a mézédes finomság alatt várhatóan egészen augusztus végéig, szeptember elejéig roskadoznak majd a polcok. Az ár nem sokat változott a tavalyihoz képest.

– A kereskedők többnyire kilónként 150 forintért vásárolják meg tőlünk a gyümölcsöt, a boltokban pedig a magyar dinnye 300–400 forintba kerül – közölte Szabó Béla. Hozzátette: az import áru azonban ettől olcsóbban vásárolható meg, nagyjából 250 forintért. Az őstermelő azzal kapcsolatban, hogy milyen az érett dinnye, elmondta, az a jó, amelyiknek olyan hangja van, mint az üres hordónak. Azt viszont, hogy mézédes-e a gyümölcs, csak akkor tudhatjuk meg, ha megkóstoljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában