éjszakai élet

2019.07.20. 19:40

Buliszezonban sem lazít a bűnelkövető

Már javában dübörög a nógrádi buliszezon. A szórakozóhelyek és a fesztiválok hatóságok általi ellenőrzése a nyári időszakban megnövekedhet. A szakemberek szerint azonban egyszerűen az odafigyeléssel is kikü­szöbölhető számos veszélyforrás.

Lászlók Judit

Fotó: Shutterstock

Egy jó társaság már önmagában garancia lehet a kellemes időtöltésre. De az önfeledt szórakozás közben is fontos, hogy minden esetben alkalmasak maradjunk megfontolt döntések meghozatalára. Soha ne menjünk bele veszélyes, vagy törvénysértő tevékenységbe, és ne hagyjuk, hogy akár a társaságunk tagjai ilyet tegyenek. A szórakozóhelyeken, vagy éppen a fesztiválokon – a nagyobb tömegeket vonzó egyéb rendezvényekhez hasonlóan – leginkább vagyon elleni bűncselekmények fordulnak elő. Ezek megelőzésére megfelelő körültekintéssel fel lehet készülni.

– Fontos, hogy ha bulizni indulunk, csak annyi készpénzt vigyünk magunkkal, amire feltétlenül szükség van. A pénztárcákat, telefonokat soha ne tartsunk a farzsebünkben, vagy a hátunkon viselt táskában. Lehetőség szerint zárható, belső zsebben helyezzük el értékeinket. A táskáinkat a testünkhöz szorítva, karral védve viseljük. Fontos megjegyezni, hogy a táska, vagy a sátor nem biztonságos tárolóeszköz, ezért értékeinket inkább zárható, kamerával figyelt területen kialakított értékmegőrzőkben tartsuk – mondta Dankóné Nagy Éva.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hozzátette: az együtt szórakozó társaság tagjai kölcsönösen tudnak vigyázni egymásra. Ezért előre beszéljék meg, hogy ki hogyan fog hazajutni. Ha gyalog indulnak haza, lehetőség szerint maradjanak együtt. Alkohol fogyasztása után soha ne üljünk volán mögé és ne hagyjuk, hogy ezt bárki is megtegye.

Dankóné Nagy Éva kiemelte, hogy felbontott üvegbe, vagy pohárba töltött italokat soha ne fogadjunk el idegenektől, az innivalónkat pedig ne hagyjuk őrizetlenül az asztalon, vagy a pulton. Lehetőség szerint igyunk zárható kupakkal ellátott flakonokból.

– A szórakozóhelyek fokozott ellenőrzését a hatóságok havonta megyei szinten több alkalommal hajtják végre. Ezt a rendőrség koordinálja, bevonva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a munkaügyi és munkavédelmi, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságok munkatársait, eseti jelleggel pedig a polgárőröket is. A nyári időszakban megnövekedhet az intézkedések száma, tekintettel arra, hogy ilyenkor a szórakozóhelyeken több programot rendeznek, nagyobb a látogatottság, s a fiatalok a nyári szünidő miatt többet jelennek meg ezeken a helyeken – mondta a rendőrségi szóvivő.

Hozzátette: a részt vevő szervek a szakterületeiknek megfelelő ellenőrzéseket végeznek. A fő cél az ifjúságvédelem, a munkavállalás szabályainak betartása, a munkavédelmi előírások érvényesülése, illetve a fogyasztók védelme. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a hatóság tagjai a drogprevencióra, a kábítószerrel kapcsolatos jogsértések felfedésére, illetve a 18 éven aluli fiatalok alkoholfogyasztásával kapcsolatos egyéb jogsértésekre.

– A legjellemzőbb probléma az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés, a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos jogsértés, a 18 éven aluliak alkohollal való kiszolgálási tilalmának megsértése, de egyéb, közlekedési és tulajdon elleni szabálysértések is előfordulnak – mondta Dankóné Nagy Éva. A súlyosabb bűncselekményeket illetően hozzáfűzte: csoportos garázdaság, testi sértés és szexuális tartalmú bűnelkövetések történhetnek, azonban ezek nem jellemzik megyénket.

Érdemes csínján bánni a fotókkal

A nyaralásról, vagy a szórakozóhelyről feltöltött fotó akkor sem veszíti el aktualitását, ha később kerül ki a közösségi oldalakra. – Ha nem szükséges, ne tudassuk mindenkivel, hogy nem vagyunk otthon. Ha mégis fotót töltünk fel, akkor győződjünk meg róla, hogy a kép miatt később sem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. Csak olyan tartalmakat tegyünk közzé, amelyeket bárkinek szívesen megmutatnánk, legyen az szomszéd, munkatárs, rokon, vagy akár egy idegen – mondta Dankóné Nagy Éva, hozzátette: – Tartsuk be a személyes adatok védelméről szóló jogszabályi előírásokat, és európai irányelveket. Kérdezzük meg, hogy a képen, vagy videón szereplő személyek hozzájárulnak-e a fotó közzétételéhez. Ha valaki nem szeretne a képen szerepelni, vagy ismeretlen személy is látható a képen, akkor használjuk a képelmosás funkciót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában