játék

2019.06.21. 09:57

Várja a Szín5ös nógrádi diákokat az Ökocentrum

2012-es megnyitása óta már több, mint másfél millió látogatót fogadott a Tisza-tavi Ökocentrum. A poroszlói „természeti csodák palotája” folyamatos fejlesztésekkel igyekszik fenntartani az érdeklődést.

A legnagyobb attrakció az édesvízi akváriumrendszer

Nem akárhova juttatjuk el Színötös játékunk keretében a kitűnő tanulókat: a 2012-es megnyitása óta már több mint másfél millió látogatót fogadott Tisza-tavi Ökocentrumba. A poroszlói „természeti csodák palotája” folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően azok számára is érdekes, akik már jártak ott.

A legnagyobb attrakció az édesvízi akváriumrendszer

A 2,2 milliárd forintból Poroszlón megépült ökoturisztikai látványosságról az elmúlt hét évben bebizonyosodott, hogy megépítése a lehető legjobb, ami a Tisza-tóval történhetett. Működése ugyanis nemcsak Poroszló, de az egész Tisza-tó régió életét felpezsdítette. Hiába, másfél millió ember még hét év alatt is hatalmas tömeg, akik enni, inni, aludni, csónakázni és persze sok minden más érdekességet látni is akarnak, ha már eljöttek a Tisza-tóhoz.

Maga az Ökocentrum persze önmagában is hatalmas élményt kínál. Már a központi épülete is lenyűgöző, amelyet Kertai László, Ybl Miklós-díjas építész tervezett, és messziről nézve egy hatalmas madarat formáz. Belül 2600 négyzetméteren, 4 szinten várja számos különlegességgel a látogatókat, az interaktív kiállításoktól a játszóházon és a négydimenziós filmvetítésen át a tetőterasz csodás panorámájáig. A legnagyobb attrakció persze nyitás óta a 735 ezer liter össztérfogatú édesvizű akvárium-rendszer az épület pinceszintjén, amely az ország és a régió legnagyobb ilyen létesítménye és ahol hazánk, valamint a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségei csodálhatók meg. Köztük több mint 50-féle hazai halfajta, olyan ritkaságokkal mint a magyar bucó, petényi márna, vagy lápi póc. Az igazi látvány azonban az az üvegalagút, amely két hatalmas medencét köt össze, és ahol a hazánkban valaha élt halóriás, a viza kétméteres példányai úszkálnak a fejünk felett.

Ökocentrum: a Nógrád megyei színötös tanulók ide kapnak belépőt

Az Ökocentrum főépülete körüli héthektáros szabadtér is bővelkedik látnivalóban. Vadaspark, dámvadkert, pelikános tó, tájház, vízi játszótér és természetesen a Tisza-tó partján egy egész csónakflotta várja az érdeklődőket, akik akár túravezetővel, akár egyedül, egy GPS segítségével felfedezhetik a környék rejtett vízi útjait, vízimadár-fészkelőhelyeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában