diákmunka

2019.06.26. 06:40

Sok nógrádi diáknak a munkáról szól a nyári szünet

A nyári vakáció alatt megnő a diákmunka iránti kereslet, a tanulók javarészt különböző helybeli cégeknél és vállalatoknál segédkezhetnek.

Veres Edina

Leggyakrabban a különböző üzemekbe keresnek fiatalokat, rendszerint kisegítő munkára Fotó: MW

Elkezdődött a diákok által oly’ régóta várt vakáció, sokan azonban nem az év végi témazárókat próbálják kiheverni, inkább dolgosan próbálják eltölteni a szünidőt.

Edőcs Ádám, a megyénkben működő egyetlen iskolaszövetkezet kirendeltségének vezetője elmondta: a salgótarjáni iroda hozzávetőleg húsz éve segíti a tanulókat a nyári munkahely megtalálásában. Az egész megyét lefedve biztosít munkalehetőséget számukra.

Leggyakrabban a különböző üzemekbe keresnek fiatalokat, rendszerint kisegítő munkára Fotó: MW

– Jellemzően a diákok nagy része a tanév alatt is vállal munkát, ilyenkor több száz fővel dolgozunk. Emellett van egy olyan csoport, akik csak a nyári szünet idejére szeretnének állást találni, így az utolsó becsengetést követően még intenzívebben – körülbelül 50 százalékkal – emelkedik az állás után érdeklődő tanulók száma jellemzően június közepéig. Annak, aki a tanév közben is dolgozik, nyilván könnyebb dolga van, hiszen a cégek biztos munkaerőként számítanak rájuk a szünidő alatt is. Éppen ezért javasoljuk a fiataloknak, hogy a tanulmányaik mellett is próbáljanak munkát vállalni, amely főként délutáni, vagy hétvégi munkavégzést jelent – mondta Edőcs Ádám.

Hozzátette: leggyakrabban a különböző gyárakba és üzemekbe keresnek fiatalokat, rendszerint egyszerű kisegítő munkára, például csomagolásra. Ez teszi ki az ajánlatok nagy részét, de akadnak a kereskedelem területén is állások, mint az árufeltöltés, illetve egyre több dolgos diákkéz kél el a salgótarjáni gyorsétteremben annak forgalomnövekedése miatt.

– Az álláskereső fiatalokat két csoportra lehet osztani: 18 év felettiekre és alattiakra. A nagykorúakra gyakorlatilag ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint egy felnőtt munkavállalóra. Ellenben a fent említett korhatár alatti tanulókra több korlátozás van érvényben, egyebek mellett a munkaidejük nem haladhatja meg a napi 8 órát, vagy nem dolgozhatnak éjszaka. A salgótarjáni irodában jellemzően a középiskolások teszik ki a munkát kereső diákok nagy részét, ugyanakkor bízom benne, hogy a jövőben növekszik majd az Óbudai Egyetem kihelyezett karára jelentkezők száma, így a felsőoktatási intézmények hallgatói közül is egyre többen keresnek majd tanulmányaik mellett munkát – fejtette ki az irodavezető.

A salgótarjáni Parádi Napsugár tavaly nyáron dolgozott először diákmunkásként.

– Mivel számomra a tanulmányaim fontosabbak, ezért csak nyáron tudok munkát vállalni. A különféle papírmunkák, előzetes tájékoztatók és orvosi vizsgálatok miatt csak néhány héttel később kezdhettem el dolgozni, mint ahogyan azt eredetileg terveztem – mesélte Parádi Napsugár. Hozzátette: egy lámpagyártó cégnél volt először postai csomagoló, majd a raktárban dolgozott csomagkészítőként.

Számolniuk kell az adóval is

Edőcs Ádám, a megyénkben működő egyetlen iskolaszövetkezet kirendeltségvezetője kiemelte, hogy a diákoknak a személyes okmányaik mellett érvényes nappali tagozatos diákigazolványukat is be kell mutatniuk a jelentkezés alkalmával, csak így vállalhatnak munkát. A minimálbér emelkedése miatt a diákok bére is magasabb lett, eszerint óránként bruttó 857 forint alatt senki sem kereshet.

– Sőt a megyei cégek olykor 900, de legfeljebb 1000 forintot fizetnek a fiataloknak óránként. A keresetből mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót kell befizetniük – részletezte Edőcs Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában