összefogás

2019.06.07. 13:32

Közös erővel szépült meg a mátraszőlősi kápolna

Kápolnát szenteltek a napokban a településen, amelyet a közelmúltban újítottak fel a helyiek közös összefogással.

T.-N. O.

Zahar Béla plébános a napokban szentelte fel a kápolnát. Az ünnepélyes rendezvényen több helyi lakos is népviseletben jelent meg

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– A korszerűsítésben részt vett Pásztor Zsuzsanna és családja, Kiss-Simon Miklós és Hegedűs Éva, Erdős Lajosné Erzsike néni, valamint jómagam és családom – mondta el lapunknak Nagy Ádám, helyi lakos. Hozzátette: mivel a kápolna utoljára 1983-ban volt felújítva, így nagy szükség volt a korszerűsítésére, hiszen azóta jócskán leromlott az állaga.

– Úgy gondoltuk, hogy nem hagyhatunk veszni egy 300 éves épületet, amely nagy értéke a településnek. Még Nepomuki Szent Jánosnak lett felszentelve a kápolna. A monda szerint Rákóczi Ferenc itt vonult át seregeivel és pihent meg egy tölgyfa alatt, amikor a szécsényi országgyűlésre tartottak – mesélte Nagy Ádám, aki úgy véli, hogy nagyon fontos a helyi értékek ápolása és megőrzése az utókor számára.

Zahar Béla plébános a napokban szentelte fel a kápolnát. Az ünnepélyes rendezvényen több helyi lakos is népviseletben jelent meg
Fotó: L. B. / NMH

A felújítást kezdeményező helyi lakos azt is elárulta portálunknak, hogy Erdős Lajosné Erzsike néni különböző kegytárgyakat is adományozott a kápolna javára. Teljes külső és belső felújítást végeztek: kicserélték egyebek mellett az ajtókat, de új padlóborítást is kapott az épület. Pásztor Zsuzsanna és Nagy Ádám belső falfestményeket is készített, amelyeken nagy hangsúlyt kapnak a palóc jellemzők. Kicserélték továbbá a kápolna mellett lévő feszületet és a rajta lévő megrongált Jézus-szobor is fel lett újítva.

Az elkészült kápolnát Zahar Béla, plébános szentelte fel a napokban mintegy 120 fő részvételével, több helyi lakos pedig népviseletben jelent meg az ünnepélyes rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában