pszichoaktív anyagok

2019.06.06. 16:40

Húsz ember ellen emeltek vádat Nógrádban kábítószer-kereskedelem miatt

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kábítószerkereskedelem, új pszichoaktív anyaggal visszaélés és kábítószer-birtoklás miatt emelt vádat egy 30 éves szlovák állampolgárságú férfi és tizenkilenc társa – köztük kilenc nő – ellen, akik Balassagyarmaton és környékén évek óta drogokat terjesztettek.

Fotó: Shutterstock

A vád szerint hat vádlott 2014-től kezdett el kábító hatású anyagokkal kereskedni, amelyeket különböző helyekről szereztek be. 2015 évtől az I. rendű, szlovák állampolgár vádlott adott el nekik rendszeresen kábítószert – többek között marihuánaként, csokiként, gyantaként kokainként, amefetaminként, kólaként megnevezett anyagokat –, illetve új pszichoaktív anyagot – biofüvet, herbált, kristályt.

A férfi általában személygépkocsival érkezett Magyarországra, a vásárlóival telefonon vagy interneten előzetesen egyeztetett időpontban és helyen találkozott. A kábítószer-értékesítésekor magánál tartott a kiadagoláshoz szükséges különféle segédeszközöket – digitális mérleget, simítózáras tasakot – is azért, hogy a vevők fizetési képességéhez mérten helyben tudja kiporciózni a drogot.

A drogokat megszerző vádlottak azokat a területeket, ahol a kábítószert terítették, egymás között felosztották, valamint a szerek beszerzésében, továbbításában, és a vásárlók egymáshoz történő átirányításával egymásnak kölcsönösen segítséget nyújtottak.

A saját területükön az értékesítést nagyrészt maguk végezték, azonban a vevőkör kiszélesítése érdekében több személyt is bevontak a tevékenységükbe elsősorban pénzbeli ellenszolgáltatás, másrészt a részükre átadott anyagból történő fogyasztás felajánlásával. Az így létrehozott bűnszervezet tagjai a kábító hatású anyagok beszerzésében, hígításában, azoknak vagy a terjesztőknek a szállításában, a fogyasztók – köztük 18 év alatti személyek – részére történő eljuttatásában vettek részt.

A vádlottak szervezetten, összehangoltan tevékenykedtek, tisztában voltak azzal, hogy a bűncselekmények elkövetésében többen vesznek részt, és azzal is, hogy az általuk illetve társaik által elkövetett bűncselekmények jelentős tárgyi súlyúak, így azok büntetési tétele magas, a Büntető Törvénykönyv szerint öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztés.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a húsz vádlott közül tizenegy vádlottal szemben – akik közül három letartóztatásban, míg négy bűnügyi felügyelet alatt van – fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, melyből feltételes szabadságra nem bocsáthatóak, további három vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, hat vádlottal szemben pedig pénzbüntetést indítványozott.

Forrás: Balassagyarmati Járási Ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában