keleti kultúra

2019.06.05. 19:40

Hastánccal csalogatja elő nőiességét a pásztói édesanya

Testileg, lelkileg és szellemileg is segít egészségesnek maradni a hastánc – vallja a pásztói Majzik Mónika, aki nyolc éve adja át tudását más nőknek.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A helyi származású édesanya amellett, hogy gyermeket nevel, három helyen is megállja a helyét: nemcsak eladóként és varrónőként dolgozik, de hastáncot is oktat.

– Tizenkét éve szerettem bele a mozgásformába. Magával ragadott a keleti zene és kultúra – mondta Majzik Mónika, hastáncoktató, aki mintegy nyolc éve tanít. Jelenleg Pásztón várja a műfaj szerelmeseit.

Azzal kapcsolatban, hogyan tudja összeegyeztetni a három munkát úgy fogalmazott, hogy az idő mindig kevés, de mind a három dolgot szereti csinálni, így egyiket sem akarja megvonni magától. Számára mindez nem munka, hanem szórakozás. Összesen 53 táncosa van, akik között akadnak olyanok is, akik magánórát kérnek. Ők inkább egyedül szeretnének tanulni. A Karida Hastánccsoport tagjaival pedig már több éve részt vesznek fellépéseken, valamint országos versenyeken is, ahol több alkalommal is értek el helyezést.

Majzik Mónika ötvenhárom hölgynek oktatja a keleti kultúra táncát, ami amellett, hogy növeli az erotikus kisugárzást, a gerinc izmainak is jót tesz
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Majzik Mónika azt is elárulta, hogy számos anatómiai és egészségügyi tényezője van a hastáncnak, a törzset és a gerincet is erősíti. Ha a hátsó izmok megerősödtek, akkor a mindennapi élet is könnyebbé válik. A tánc egyébként az egyik legjobb önkifejezési mód: lelkileg és fizikailag is segít egészségesnek maradni.

– Ennek a műfajnak részben erotikus kicsengése van, főként a csípőrázás, a mellkaslökések és a testhullámzások miatt. Ráadásul a ruhák is csábítóak. Tulajdonképpen Egyiptomban a mai napig az esküvői rendezvények, sőt, az éttermek elengedhetetlen szórakoztató műsora lehet ez a műfaj. Sok helyen viszont tabunak számít. A ruhák minél színesebbek, annál szebben mutatnak a fellépéseken, de eszközöket is használunk, mint például botot vagy fátylat. Ezek azért is fontosak, mert fejlesztik a hátizmot, valamint a mozgás is kifinomultabbá válik – mesélte az oktató, aki feladatának tekinti, hogy Nógrád megyében megismertesse a hastáncot az emberekkel. A tánctanár azt tapasztalja, hogy napjainkban a hölgyek izmai eléggé kötöttek.

– Vannak olyan nők, akik a karjukat sem tudják fájdalom nélkül felemelni. Sajnos azt lehet mondani, hogy sokan elférfiasodtak, amelynek a mai modern és rohanó társadalom az oka – közölte Majzik Mónika, aki nagyon fontosnak tartja, hogy a hölgyek ne veszítsék el nőiességüket. Ebben is segíthet a hastánc, amely által olyan izmokat is megmozgatnak, amelyről sokszor nem is tudják, hogy van. Arra felhívta a figyelmet, hogy valójában a mozgásforma összefoglaló neve nem has-, hanem orientális tánc, amely jobban igénybe veszi a csípőt, mint a hasat. Átalakít és fogyni is lehet tőle.

Majzik Mónika számára a mindenséget jelenti a hastánc Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Átadni a tudást

A pásztói Majzik Mónika számára, mint elmondta, szinte a mindenséget jelenti a hastánc, amely mostanra teljesen az élete részévé vált.

– Már mindent elértem, amit lehetett ebben a szakmában, hiszen két embernek átadtam ezt a műfajt. Ráadásul egyikük pedig oktatja is. Annál nagyobb siker pedig nincs, amikor átadod másnak a tudásodat – osztotta meg lapunkkal Mónika, aki nemrégiben elindította a Tündértánc elnevezésű foglalkozást is az apróságok számára, amelynek szintén számos pozitív egészségügyi hatása van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában