bővítés

2019.06.08. 15:30

Hamarosan új épületnek örülhetnek a szécsényi bölcsődések

Az önkormányzat fenntartásában működik a Cseperedő Óvoda és Bölcsőde, amelynek vezetője Fábiánné Keller Zsuzsanna.

Szenográdi Ferenc

Apróságok az asztalnál: a legkisebbek kényelmét szolgálja a városvezetés minden egyes törekvése Fotó: Torjay Attila

Fotó: Torjay Attila

A 26 fős kétcsoportos bölcsőde szakmai irányítója Gajzinger Lászlóné. A bölcsődében négy szakképzett kisgyermeknevelő és egy dajka foglalkozik a rájuk bízott gyermekekkel.

Fábiánné Keller Zsuzsanna elmondta, hogy 20 hetes kortól 3 éves korig járnak hozzájuk gyermekek. Fontosnak tartják a szókincs és a mozgáskultúra fejlesztését. A napi programjukban sok mesét, mondókát és mozgásfejlesztő játékokat iktatnak be. A bölcsődébe járó gyermekek végig egy gondozóhoz tartoznak, ő kíséri figyelemmel az apróságok fejlődését, ő áll napi kapcsolatban a szülőkkel. Tájékoztatja őket mindazokról, ami a nap során a gyermekkel a bölcsődébe történt, és megbeszélik az esetleges teendőket. A gyermekek jól érzik magukat a második otthonukban. A bölcsőde vezetője elmondta, hogy év elején megbeszélik a szülőkkel az intézmény nyitvatartási idejét, ezzel is szeretnék őket segíteni a munkába járásba. Reggel háromnegyed héttől veszik át a gyermekeket. A járás településeiről is fogadnak gyerekeket.

– Jó idő esetén sokat vagyunk a teraszon, a füves udvarunkon, amely jól felszerelt szabadtéri játékokkal. A gyermekek jól érzik magukat a bölcsődénkben – vélekedett az intézmény vezetője. Ami az étkezést illeti, arra is odafigyelnek, szükség esetén biztosítják a speciális tápanyagokat. A gyermekek a bölcsődében hozzászoknak a közösségi élethez, ezért az óvodába történő átmenet zökkenőmentes náluk. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve megünneplik a mikulást, a karácsonyt és a többi ünnepet.

Fábiánné Keller Zsuzsanna elmondta, hogy a bölcsőde több mint gyermekmegőrző intézmény. Az a hely, ahol az apróságok jól érzik magukat, játszanak, együtt vannak, fejlődik a szókincsük, elsajátítják a szocializálódás legfontosabb elemeit.

A városban a bölcsőde léte bizonyítja, hogy szükség van egy ilyen intézményre.

Háromszázmillióból építkeznek

A városban már telt házzal működő bölcsőde léte is bizonyítja, hogy szükség van egy ilyen intézményre. Stayer László, Szécsény polgármestere elmondta, hogy az önkormányzatuk pályázat útján 300 millió forintot kap egy új bölcsőde építésére. Ez a város központjában, közel az óvodához, iskolához, önkormányzati területen, egy csendes helyen épülhet meg. Az új intézménybe a jelenlegi két csoport helyett hármat tudnak majd elhelyezni. Az is egy fontos szempont, hogy a bölcsődések jelenlegi helyét megkapják az óvodások, így az óvodai csoportok száma is emelkedhet. A tervek szerint az új bölcsődébe a 2020–2021-es tanévtől kezdődően tudják fogadni a gyermekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában