almanach

2019.06.27. 11:20

Bemutatjuk Nagybárkányt, a fejlődő települést

A jelenlegi településvezetés 2010-ben vette át Nagybárkány irányítását: mínuszos költségvetés és több tízmilliós tartozás nehezítette a fejlődést, ám a kitartó munka eredményeként az elmúlt években számos sikeres pályázat segítette élhetőbbé varázsolni a festői falut.

Palchuber Kinga

Gyermekesély: íjászkodással is bővítették a nyári tábor programkínálatát Fotó: Ladóczki Balázs

A településvezetés visszaszerezte az eltulajdonított vagy rossz üzletkoncepcióval elodázott épületeket: rendezte az óvoda, a régi fogorvosi rendelő és az egykori takarékszövetkezethez tartozó földterület tulajdonviszonyát, valamint önkormányzati épületeket – óvoda, orvosi rendelő és szolgálati lakás, egykori tanári lakás – újított fel.

Polgármester:

Dombovári Edina

Alpolgármester: Luczáné Lénárt Ágnes

Jegyző:

Dr. Sárvári Eszter

Képviselő-testület:

Luczáné Lénárt Ágnes,

Oláh Szilveszter,

Oláh Sándor,

Boros László

Elérhetőségek: 3075 Nagybárkány, Kossuth út 2.

Telefon: 32-391-137

Lakosság száma: 664 fő

Évek óta sikeresen pályáznak a Gyermekesély programban. Mintegy húszmillió forintból a fiatalok 2018-ban egy nyári táborban vehettek részt, amit íjászkodással bővítettek: az eszközök beszerzését a helyi roma nemzetiségi önkormányzat 120 ezer forinttal támogatta. Az ötéves programban pénzügyi tanácsadót, jogászt, logopédust és baba-mama klubot is finanszíroznak.

A kistelepülési önkormányzatok pályázatán 1 millió 250 ezer forintot nyert el a község. Dombovári Edina polgármester elmondta: a Szociális Szolgáltató Ház melletti épület öt önkormányzat közös tulajdonát képezte. A községvezetés a meglévő csaknem egymillió forintot a támogatásból pótolta és visszavásárolta az ingatlant.

A Belügyminisztérium 34 millió forintos támogatásából Szociális Szolgáltató Házat alakítottak ki a községben, ahol közmosoda, közfürdő, konyha és gyermekmegőrző is helyet kapott.

A közfoglalkoztatási programok lehetőségeit is jól kihasználták: 2010-ben 180 fő részesült rendszeres állami ellátásban és segélyben, mára ez a szám 17 főre csökkent. Jelenleg is Nagy­bárkányban biztosítanak munkát tíz helybelinek, akik elsődleges munkaerőpiaci szereplők lettek.

Gyermekesély: íjászkodással is bővítették a nyári tábor programkínálatát Fotó: Ladóczki Balázs

Hogyan színesíti a település életét?

Szeginé Institórisz Mária

Szeginé Institórisz Mária óvodavezető: – Az idén negyvenéves Manóvár Óvodába 40 gyermek jár. Az önkormányzat közbenjárásával épületünket 2014-ben modernizálhattuk egy 12,4 milliós támogatásból, de a tetőcsere, a külső felújítás és a játszótér megépítése is tervben van. A gyerekek műsorral vagy dekorációkkal rendre színesítik a helyi eseményeket.

Dancsák Viktor

Dancsák Viktor, hittanári referens: – 15 éve tanítok hittant a helyi gyermekeknek. Heti kétszer tartok hittanórákat a plébánián, ahol a 21. századnak megfelelő tanterem lett kialakítva. Nagybárkány látványosságai vonzzák a turistákat: a csodaszép templomban található egy hitelesített Kis Szent Teréz-ereklye, de tiszteletére egy szobrot is állíttattunk a plébániánál.

Danyi Magdolna

Danyi Magdolna, az Együtt a Bárkányiakért Egyesület alelnöke: – A faluban nincs civil élet, így célunk lett e hiányosságot megtörni. Szeretnénk megmutatni, hogyan élhetnek együtt romák és nem romák. A tagdíjakat a gyermekek támogatására fordítjuk. Reméljük, hogy a jövőben az önkormányzattal együttműködési megállapodást is köthetünk a további fejlődés reményében.

Tiszteletet kap a védőszent

A helyi missziós gyermekcsoport évekkel ezelőtt Kis Szent Teréz karmelita nővért választotta védőszentjének, majd a szentet 2013-ban dr. Beer Miklós megyés püspök Nagybárkány társvédőszentjének is nyilvánította.

Ennek emlékére – a Pápai Missziós Művek, a Szent Gyermekség Műve missziós gyermekcsoportjai és a helyi egyházközösség támogatásával – Kiss Gábor készítette el a falu egyik látványosságát, a Kis Szent Teréz-szobrot. Ezt követően, 2015-ben Sáros Miklós a nővér életét bemutató kompozíciót alkotott a Szent Márton-plébániatemplom szentélyének diadalívére.

Kiss Gábor alkotása a falu népszerű látványossága Fotó: H. Cs.

Négy évvel ezelőtt a Lisieux-i karmelita nővérek közbenjárásával a község Rómából egy hitelesített Szent Teréz-ereklyét – a nővér testének egy szövetdarabja – is kapott, amit a Szűz Mária-oltáron helyeztek el. Pár éve megalakult a településen a Teréz-misszió is, amelyben papokért és papi hivatásokért imádkoznak. A fiatalok közül is többen választották bérmavédőszentjükké Terézt. Külföldről is sok látogató jár csodájára a látványosságoknak.

Dombovári Edina, a község polgármestere

– Szívügye a lakosság támogatása?

– Nem lennék jó vezető, ha nem lenne az. A szociális rendeletünket is úgy próbáltuk megalkotni, hogy a lehető legszélesebb réteget tudjuk támogatni. Számomra az, hogy az itt élők összetartoznak, soha nem volt kérdés. Roma és nem roma évtizedek óta békében él egymás mellett a településen, amire nagyon büszke vagyok.

– Hogyan ápolják a kultúrát?

– Nagybárkányban a kulturális élet az én szervezésem alatt indult el egy jó irányba, s máig küldetésemnek érzem, hogy a helyi gyermekekkel a színes programokon keresztül megszerettessem a művészetet. Az Agria Játékok Nonprofit Kft. és egy magánszemély jóvoltából óvodásaink többször ellátogathattak az egri Gárdonyi Géza Színházba. Bátran kijelenthetem: nem igaz az, hogy a 85 százalékban romák lakta településeken nem kell foglalkozni a művészetekkel. Pár éve a Szépkorúak Napja is kiemelt esemény lett, amelyet idén szeptember 27-én rendezünk meg.

– Mik a tervek?

– A régi fogorvosi rendelő épületéből szeretnék egy Irodalmi Kávéházat kialakítani, így a tehetséggondozás is előtérbe kerülhetne. Egy roma- és településfelzárkóztatási program beindítására is nagy esélyünk lehet a jövőben, amelynek kapcsán kiemelt támogatás érkezhet a településre. Remélem, kapok még bizalmat a településtől, hogy ezt a munkát is be tudjam fejezni! Az előttünk álló feladatokat reggelig tudnám sorolni, de prioritást élvez az utak felújítása.

Bővül a lélekszám: bölcsődés a jövő

Rekordösszeget, mintegy 130 millió forintot nyert a község a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Az összegből bölcsődét alakítanak ki a polgármesteri hivatal régi épületében.

A település várandóssági, születési számai ugyanis kecsegtetőek arra nézve, hogy egy bölcsőde épüljön a településen: a községben jelenleg is közel 30 bölcsődés korú gyermek él. Az intézmény akadálymentesítve, melegítőkonyha és vizesblokk kialakításával, többfunkciós terem kiépítésével, valamint fedett terasz létrehozásával kezdheti meg működését a jövőben.

Megtörténik a külső homlokzat hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, új tetőszerkezet kiépítése, az épületvillamossági korszerűsítés, valamint a padlóburkolat és a falfelületek felújítása. A napelemes rendszernek köszönhetően pedig a működési kiadásokat mérsékelhetik.

A szülőknek is segítséget jelent a bölcsőde megépülése, ugyanis így az édesanyáknak lehetőségük lesz dolgozni, hogy hiteltartozásaikat rendezni tudják és ne legyenek megélhetési problémáik.

Erről híres: Isten háza

A lejegyzett dokumentumok alapján a Szent Márton római katolikus templom 1460 előtt épült, eredetileg a falu közepén. Az 1870-es évek végén azonban a hegyről lezúduló víz elárasztotta az Isten házát, s Nagybárkány legszebb helyén – a domb tetején – építették újra neoromán stílusban a templomot 1883-ban, az egyházmegye és a hívek adományaiból. Legértékesebb kincse a szószék, ami egy 18. századi asztalosmester munkája.

A mellvéden a négy evangélista domborműve látható: balra Szent Máté, középen Szent Márk és Szent Lukács, jobbra pedig Szent János apostol fedezhető fel szimbólumaival. Az oltárkép a 19. századból származik, és a templom névadóját ábrázolja. A tornyot 1979-ben életveszélyessé nyilvánították és lebontották, majd a hívek pénz- és munkaadományaiból 1981-ben újra felépítették. A templom orgonáját – amely sok éven át hallgatott – 1998-ban megjavították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában