szentmise

2019.06.11. 11:20

Beer Miklós: a pünkösd mindannyiunk számára nagy ajándék

Az egyház születésének napján, pünkösdvasárnap dr. Beer Miklós váci megyés püspök szentmisét mutatott be Szécsényfelfaluban. A főpásztor ennek keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét, valamint az elsőáldozók az ő kezéből vehették először magukhoz az Úr Jézus testét. A szertartást követően a püspök megáldotta a temetőben felállított új keresztet.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– Ez az ünnep mindannyiunk számára nagy ajándék. Az elsőáldozáson keresztül újra próbáljuk megérteni, hogy mit hagyott nekünk örökségül Jézus az Oltáriszentségben. A bérmálás által pedig megköszönjük a Jóistennek, hogy van hitünk – kezdte szentbeszédét dr. Beer Mikós.

A püspök hozzátette: életünk folyamán sokszor arra kérjük a Mennyei Atyát, hogy újra és újra elhiggyük, megértsük, az egész világon, bárhol is élnek az emberek, mindannyian ugyanannak az egy teremtő Istennek vagyunk a fiai. Együtt alkotjuk a Teremtő Egyházát, választott népét.

A szécsényfelfalui ősi templom, amit örökségül kaptak a helyiek, is arról tanúskodik, hogy ott éltek az ősök, akik továbbadták hitüket. A bérmáláskor a most ebben a szentségben részesülőkkel együtt mindnyájan ezt a hitet akarjuk újra megköszönni az Úristennek.

– Küldetésünk, hogy jobbá tegyük ezt a világot – hangsúlyozta dr. Beer Miklós váci megyés püspök Szécsényfelfaluban Fotó: T. A.

– Hitünkből fakad ugyanis az is, hogy feladatunknak tekintjük az életet. Higgyétek el, hogy a világ olyanná fog formálódni, amilyenné majd ti, fiatalok, illetve mi, öregebbek akarjuk tenni. Rajtunk múlik, milyenek lesznek az emberi kapcsolataink, egy falunak, egy városnak, illetve egy egész országnak az élete. Rajtunk áll, hogyan használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket kaptunk. Fontos küldetésünk, hogy jobbá tegyük ezt a világot – hangsúlyozta a püspök.

Várták a Szentlélek eljövetelét

Pünkösdkor kezdetét vette Mátraverebély-Szentkúton a búcsús időszak. Pünkösdvasárnap, illetve pünkösdhétfőn ismét több ezer hívő látogatott el nemzeti kegyhelyünkre, hogy ott várja a Szentlélek eljövetelét. Hétfőn Majnek Antal munkácsi püspök mutatott be szentmisét, s ekkor került sor a jubiláns házaspárok megáldására is. Majnek Antal szentbeszédében elmondta: az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2018 tavaszán elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, amelyet pünkösdhétfőn ünnepelnek a liturgiában.

A munkácsi egyházfő azt hangsúlyozta: a Nógrád megyében is rendkívüli tisztelet övezete Máriának fontos és egyben különleges szerepe is van az egyház életében, amit a hívő ember sokszor megtapasztalhatott már.

– Sok minden nem úgy alakul az életünkben, ahogy azt a Jóisten elgondolja. Ez a bűnnek a lényege, hogy néha a saját fejünk szerint akarunk bizonyos dolgokat megtenni. Ezáltal emberi kapcsolatok is sokszor megromlanak. Rengeteg szétszakadt család van hazánkban, valamint a világban is, mert azok a halandók úgy vélik, nekik joguk van szabadon élni, azonban ezzel elrontják azt, ami valójában szép. Saját önzőségünk miatt annyiszor bántjuk embertársainkat, igazságtalanok vagyunk velük szemben. Ezeket a hibáinkat jóvá kell tennünk, mert az Isten ezt adta nekünk feladatul, hogy jók legyünk egymással. Ez a hit ajándéka. Mindannyian érezzük gyengeségeinket is, hogy nincs elég akaratunk ahhoz, hogy lemondjunk valami rossz szokásunkról, ezáltal jobbá, szebbé tegyük saját, illetve mások életét. Jézus azonban soha nem hagy egyedül bennünket, mindig velünk van, különösen a szentáldozáskor, amikor Krisztus testében és vérében részesülünk – ezen szavakkal zárta gondolatait dr. Beer Miklós.

Ezt követően a püspök két fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A szentmise után a hívek közösen vonultak ki a helyi temetőbe, ahol a főpásztor megáldotta az új keresztet, amelyet a régi, rossz állapotban lévő helyére faragtak. Az új feszületre az eredeti korpuszt tették vissza, ami öntvényből készült, s a kereszt mintázata is teljesen ugyanolyan lett, mint az előzőé volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában