rendhagyó oktatás

2019.06.10. 10:06

A családi életre nevel a szécsényi iskola

A családi életre nevelés célja, hogy a fiatalokat boldog, harmonikus családi életre készítsék fel.

Sz. F.

Azt tapasztalták, hogy pozitív irányban változott a gyermekek egymás közti viselkedése Fotó: Sz. F.

A program a Váci egyházmegye kezdeményezésére négy évvel ezelőtt kezdődött el, amelyhez csatlakozott a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is.

A foglalkozást vezető pedagógusok hatvanórás felkészítő tanfolyamon vettek, és vesznek részt. Sántáné Udvardi Erika a csoport munkaközösség-vezetője lapunknak elmondta, hogy az első évben a harmadik, ötödik, hetedik évfolyamon vezették be a programot.

Azt tapasztalták, hogy pozitív irányban változott a gyermekek egymás közti viselkedése Fotó: Sz. F.

Idén már tizenkét osztályban, tizenkilenc nevelővel vesznek részt a családi életre való nevelésben. A foglalkozásokat kéthetenként a felső tagozaton és középiskolában a hittan- és osztályfőnöki óra, valamint alsó tagozaton a napközis foglalkozások keretében tartják meg.

Az összejöveteleken játékos formában olyan helyzeteket teremtenek, amelyek segítik a fiatalokat a problémák megoldásában, a kapcsolattartás kiépítésében. A témák között szerepel többek között: az önismeret, a kapcsolatteremtés, a tisztelet, a szeretet, a szerelem, a konfliktusok kezelése, az alapvető emberi viselkedési formák, s az is, hogy ki, mit tart valódi értéknek.

Az utóbbi időben drog­prevencióval is bővült a program. Az elmúlt három év tapasztalata, hogy a gyermekek viselkedésében, egymáshoz való viszonyukban pozitív változás figyelhető meg. Sántáné Udvardi Erika szólt arról, hogy a programban részt vevő pedagógusok évente két alkalommal szakmai napon vesznek részt. A mentorukkal folyamatosan tartják a kapcsolatot. Örül, hogy a program a Páter Bárkányi iskolában is bevezetésre került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában