rendezvények kedvence

2019.05.22. 19:45

Trükkjeivel kápráztatja el a nógrádi közönséget Gyilkos a csivava

Gyilkos, a nógrádi csivava apró termetével és játékosságával azonnal belopja magát az emberek szívébe, pont úgy, mint névrokona, a Dr. Szöszi című filmből ismertté vált tüneményes négylábú. A salgótarjáni Komkáné Balcza Tünde kutyája több mint húszféle trükköt ismer, amelyekkel igazi „sztárként” járja a rendezvényeket. Az aprócska kutya mutatványaival még a depressziós emberek életkedvét is visszahozza!

Palchuber Kinga

Gyilkos! – szólította salgótarjáni családi házának udvarán négyéves csivaváját Komkáné Balcza Tünde, akinek hívószavára a hegyes fülű, nagy szemű és fekete szőrű kutya örömtől kicsattanva rohant gazdájának karjaiba. A tüneményes eb farokcsóválva jelezte: készen áll a portálos bemutatkozásra…

Megyeszerte sok óvodában, iskolában ismerik az ebet, a bemutatókon mutatott teljesítménye arra is jó, hogy a gyerekek leküzdjék a kutyáktól való félelmüket.

Gyilkos, a csivava apró termetével és játékosságával azonnal belopja magát az emberek szívébe
Fotó: H. M. / NHM

– Gyilikétől a szaporítója két hónapos korában meg akart válni, mert hatalmas sérve volt. Az egyik állatvédő társam azonban kimentette őt, de családi okok miatt nem tudta befogadni. Ezt követően keresett meg engem, hiszen tudta: mindeneim a kutyák! A csivavák különösen közel állnak a szívemhez, így egyből a négylábú teljes jogú gazdájává váltam… – mondta mosollyal az arcán Komkáné Balcza Tünde, miközben magához ölelte kiskutyáját.

A csivava állapotára hónapokig figyelni kellett, sokáig életveszélyes állapotban volt. Gyilkos azonban igazi harcosként küzdött a betegséggel, miután Tünde évekkel ezelőtt a szárnyai alá vette. A szeretet és a gondoskodó kezek végül meggyógyították a tündéri állatot, aki felépülése után gazdájával egy kutyaiskolát is elkezdett látogatni.

Tünde négy éve vette szárnyai alá a csivavát Fotó: H. M.

– Szerettem volna megdönteni azokat a sztereotípiákat, miszerint a csivavák túlzottan harciasak és barátságtalanok! Gyilkossal felkerestük az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének kutyaiskoláját, majd a kutyakiképző buzdítására – egy klikker segítségével – kezdtük el az egyszerűbb trükkök gyakorlását – emelte ki Tünde, akinek kutyája a jutalomfalatok reményében ottjártunkkor is káprázatos precizitással engedelmeskedett a vezényszavaknak.

Gyilkos először a meghalás imitálását tanulta meg, majd fellelkesült gazdájával sorra sajátította el a különleges trükköket. A csivava több mint húszféle mutatványt ismer: egyebek mellett pitizik, előre-hátra szlalomozik, újraélesztést szimulál, vetkőztet, összepakolja a játékait, dobozba bújik, betakarózik, megterít és karikákat pakol egy gúlára. Emellett kutyajó a humorérzéke is: ájulással képes jelezni, hogy ő bizony nem fut egy labda után sem…

Iskolákba, óvodákba is ellátogat

Komkáné Balcza Tünde és Gyilkos a kutyaiskola jóvoltából megyeszerte tart bemutatókat. Ezeken a közönség ámulva nézi a kutya trükkjeit.

– Emlékszem, Jobbágyiban mutatkoztunk be a csapattal, amikor Gyilkos több gyereket is „újraélesztett”. Ezt követően egy édesanya odajött hozzám, hogy az ő gyermeke nagyon fél a kutyáktól, de szeretné ő is kipróbálni a játékot. A kisfiú végül meg is simogatta Gyilkost, mire az anyuka arcán a boldogságtól legördült egy könnycsepp… – mesélte Tünde. A csivavát sok helyen már felismerik a gyerekek, egyszerre kiabálják a kutya nevét és várják a közös foglalkozásokat.

Az egyesület az iskolákban és óvodákban is szívesen tesz eleget a meghívásoknak, ahol felhívják a fiatalok figyelmét a felelős állattartás fontosságára és az állatokkal való kommunikáció rejtelmeire is.

– A legnehezebben a hátra szlalomozást tanultuk meg, de összetettsége miatt az újraélesztés sem volt egyszerű feladat… – mondta Tünde, miközben Gyilkossal be is mutatta a szóban forgó mutatványokat.

A játékos négylábút elnézve felmerült egy lényeges kérdés is: vajon miért kapta a Gyilkos nevet? Válaszként Tünde ölbe vette kedvencét, aki végignyalta gazdája arcát.

– Puszigyilkos! – mosolygott Tünde.

Gyilkos tavaly egy alapengedelmességi vizsgát is sikeresen teljesített, így az országban valószínűleg ő az egyedüli, vizsgával is rendelkező csivava.

A kutya közvetlenségének és nyitottságának hála bármit szívesen megtanul, ám Tünde elmondása szerint olykor a kötelező feladatokat nehezére esik elvégezni. A jutalomfalatok azonban csodára képesek, de csirkemellel és főtt tojással is le lehet venni a lábáról a négylábút.

Búcsúzásképpen Gyilkos a kapuig kísért bennünket, s stílusosan egy pacsival engedett tovább utunkra…

Ezek is érdekelhetik