dísz

2019.05.21. 06:50

Színes szépségek virítanak a nógrádi kertekben, ablakokban

Még mindig a muskátli a legközkedveltebb dísznövényünk. A népdalokat is inspiráló virág sok variációban megtalálható, tavasztól késő őszig. Változatos színe, alakja lakóhelyünk díszévé teszi. Ám a muskátlin túl is van választék, ha újdonságra vágynánk.

Nagy Judit Áfonya

Még mindig a muskátli a legnépszerűbb dísznövény a nógrádi emberek körében. Képünk a szécsényi kertészetben készült

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Tény, hogy a legkönnyebben gondozható, ládába ültethető virág a muskátli, hiszen akár egy egész hétvégét is kibír öntözés nélkül, mégis egyre népszerűbbek a folyamatos gondoskodást igénylő, változatos színvilágú dísznövények.

A szécsényi Vizi Zoltán kertészetet vezet: ő adott tájékoztatást arról, milyen növényeket kedvelnek a megyében élők az idei szezonban?

– Jelenlegi legnépszerűbb növényeink közé tartozik a futó petúnia és a futó verbéna, a „balkon aranya” néven is ismert bideus, a kis, sárga virágú sanvitalia. De egyre kelendőbbek a különleges népnevűek is, mint a hópelyhecske (bakopa), a szalmagyopár (helikrízum), és a szúnyogvirág. Utóbbi akár másfél méterre is lefut, illatával elriasztja a szúnyogokat és rovarokat, nagyon hasznos növény. Keresett továbbá az ipomea, melyet városokba is szívesen ültetnek, megtalálható többek között a balassagyarmati Civitas Fortissima téren is.

Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

A balkonnövényeket legalább olyan odaadással illik gondozni, mint a kerti dísznövényeket, ezért fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk. Rendszeres öntözés mellett heti egyszer célszerű tápoldattal is kiegészíteni a táplálást, valamint ha egészséges virágot szeretnénk a birtokunkban tudni, nem árt helyet biztosítani számára a növekedéshez. Ha dézsába ültetünk, kevesebb öntözés is elegendő a fejlődéshez, cserépből azonban válasszunk minél nagyobbat, hogy a kifejlődő gyökerek elég helyhez juthassanak.

A földhöz adjunk káliumtúlsúlyos műtrágyát, és tájékozódjunk róla, hogy az adott növényfajta miként viszonyul a fényhez. Nem minden balkonnövény fényigénye egyforma, a tűző napot általában véve nehezen viselik, akárcsak az északi tájolású ablakokat. Megfelelő gondoskodás mellett a folyamatos virágzás garantált. Az elszáradt virágokat nyugodtan leszedhetjük a szárakról, ez nem befolyásolja a másodvirágzást.

Sokan félreértelmezik a balkonnövények helyes teleltetését, erről a kertész szakember így nyilatkozott:

– A muskátli télen plusz öt és tizenöt Celsius-fok között érzi magát a legjobban, és kedveli a fényt. Gyakori hiba, hogy a teleltetni kívánt növényt padlásokra, pincékbe, kazánok mellé száműzik. A szürke penész és a gombák ilyenkor gyorsabban megjelennek. Téli kertben tartva elég havonta egyszer locsolni.

A balkonnövények árai a mérettől és a mennyiségtől is függnek. Kis cserepes változatok már 250–300 forinttól, a nagyok 500–700 forinttól, míg a függő kosárban kapható, illetve vegyes beültetésű növények 2000–2500 forintos ártól szerezhetők be átlagosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában