kulturális kínálat

2019.05.31. 13:30

Június közepétől augusztus végéig robog a Bánki Nyár

Több mint négy évtizedes múltra tekinthet vissza a Bánki Nyár rendezvénysorozata. A szervezők idén is rendkívül széles kulturális kínálattal várják a szórakozni vágyókat.

Hegedűs Henrik

Közönség a Bánkitó Fesztivál egyik koncertjén 2018-ban. Az elmúlt évben is rengeteg esemény szórakoztatta az embereket a tóparton Fotó: Torjay Attila

A község hivatalos internetes honlapjára kattintva egyből kitűnik, hogy június közepétől egészen augusztus végéig szinte minden hétvége pontosan betáblázott, alig akad olyan nap, amire ne maradna egy-egy fontosabb esemény.

Ivanics András, a falu polgármestere elmondta, természetesen megmaradnak a hagyományos alapok, ám vannak újdonságok, illetve az egyes rendezvények házigazdái – főként központi támogatásoknak köszönhetően – kibővítették a műsortárukat.

– Szeretnék kiemelni néhány vendégcsalogató eseményt – ecsetelte a részleteket.

Közönség a Bánkitó Fesztivál egyik koncertjén 2018-ban. Az elmúlt évben is rengeteg esemény szórakoztatta az embereket a tóparton Fotó: Torjay Attila

– Idén két jelentősebb színházi előadásnak ad otthont a vízi színpadunk. Június 22-én az Anconai szerelmesek közismert vígjátékot láthatja a közönség, míg augusztus 3-án a Turay Ida Színház művészeit fogadjuk, akik a Férfiak a fejükre estek című darabot tárják elénk. A sport jellegű rendezvényeink közül hatalmas megtiszteltetés, hogy bennünket választottak a hajómodellező világbajnokság színhelyül. Ez július 15. és 22. között lesz, a szervezők egyöntetű kijelentése szerint a Bánki-tó egyedülállóan kedvező földrajzi adottságokkal rendelkezik a modellverseny lebonyolításához. Hasonlóképpen „bejáratott” viadalunk a Running Warriors akadályfutó verseny, ami különös kihívást jelent a résztvevőknek. Lényegében a nyárt ezzel indítjuk, június 16-án.

A polgármester hozzátette: a programsorozat alapját továbbra is a hagyományos rendezvények biztosítják. A Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Találkozót 53. alkalommal tartják meg július utolsó hétvégéjén, a tóparton, látványos felvonulással és díszes néptáncos fellépésekkel vegyítve. Ebben az évben két napra bővül az esemény, hála a támogatóknak. A Szent István-napi ünnepséget ezúttal augusztus 19-én bonyolítják le, de július 6-án lesz táncdalest Balázs Klári, Korda György és Poór Péter fellépésével, július 20-án a magyar nóta szerelmeseit várják, míg augusztus 10-én a Kárpátia zenekar koncertezik Bánkon – hogy csak néhány fontosabb pontot emeljünk ki a széles kínálatból.

Elmarad a jazz

A jazzmuzsika szerelmesei idén élmény nélkül maradnak Bánkon, mivel a június végén esedékes könnyűzenei fesztivál ebben az évben is elmarad, így csak néma főhajtást tehetnek az emberek Joe Murányi tóparti szobránál. A Bánkitó Fesztivál azonban 2019-ben is tárt karokkal fogadja a betérőket: július 11-től 13-ig, csütörtöktől szombatig benépesül a környék a főleg Budapestről és a környékéről érkező, zenekedvelő fiatalokkal. A rendezvény hivatalos honlapján bőven akad böngésznivaló, ki-ki ízlése, stíluskedvelése szerint válogathat, mire érdemes kitekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában