mártírok

2019.05.24. 19:45

Az első világháború hősei előtt rótták le kegyeletüket Nógrádban

Az 1919. május 19-20-án vívott kisterenyei csata száz éves évfordulójára emlékezett meg pénteken a településen a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társasága, a Trianon Társaság helyi csoportja, a Rendvédelmi Nyugdíjasok Bajtársi Egyesülete, valamint a helyi lakosok.

Tóth-Nagy Orsolya, Veres Edina

A község lakossága 1919-ben Kisterenyén egyként fogott fegyvert, miután szűkebb hazáját, házát elfoglalta az ellenség. A paraszt, munkás, bányász bakák, akik alig tértek haza a nagy háborúból semmire nem vágytak jobban, mint a békére és az otthon melegére. Ők mégis, amikor meglátták az ellenséget, vállalták a harcot, mert szólította őket a haza.

A halottak közül Fodrán János nevét örökítette meg az emlékezet, tíz „vöröskatonát’’ pedig tömegsírba temettek. A sírhelyekre temetett cseh katonák száma és neveik is ismeretlenek. Emléküket, a holtakét is, előbb egy ökumenikus emlékoszlop őrizte a 21-es főút mellett, majd 2015-től a kisterenyei vasútállomáson elhelyezett emléktábla örökíti meg tetteiket.

Az évforduló alkalmából tartott megemlékezésen Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő felelevenítette az 1919-ben és 1920-ban történt főbb eseményeket.

– Ma már hiába bánkódunk azon, hogy mi lett volna ha. Mi lett volna, ha minden település megannyi Sopronként, Kercaszomorként, Balassagyarmatként, Kisterenyeként és Somoskőújfaluként viselkedett volna – osztotta meg gondolatait az országgyűlési képviselő, aki a nemzeti összetartozás erősítését is hangsúlyozta. Mint mondta, szükség van a további egymásra találásra, valamint a nemzeti kötelék elszakíthatatlanságára.

Dr. Sándor Vilmos, dandártábornok úgy fogalmazott, hogy ezen a napon azokra az önkéntes katonákra, kisterenyei munkásokra, bányászokra, polgárokra, hősökre, valamint mártírokra emlékeznek, akiknek leszármazottai ma is köztünk élnek. Érezniük kell, hogy az utókor nem felejti hőseit.

– Mindig ők voltak az igazi hősök, a köznép és a közkatonák. Akik nemzetüknek tekintik azt a helyet, ahol családjukkal éltek, dolgoztak, örültek, öltek és szenvedtek. Mentek, mert készek voltak feláldozni életüket a hazáért. Kisterenye megmaradt Kisterenye és magyar – mondta a dandártábornok, aki szerint a történelem is igazolja azt, hogy a nép még a lehetetlenen is túl képes áldozni a megmaradásáért.

Salgótarjánban is megemlékeztek a millenniumi emlékműnél

Molnár Károly, önkormányzati képviselő elmondta: 1917 óta emlékeznek hazánkban május utolsó vasárnapján az első világháború magyar hős katonáira.

– A Parlament 2001-es döntése értelmében ez a nap minden magyarnak emléket állít, aki Szent István óta életét adta a hazánkért. Fontos emlékezni, tisztelni és észben tartani mindazt, ami elvezetet minket a jelenbe – hangsúlyozta a képviselő, majd kiemelte: törekedni kell arra, hogy ne követeljen több emberáldozatot országunk megóvása.

– Fontos, hogy ne ellenségeskedésre fordítsuk erőnket, hanem az egységre itthon és a jó kapcsolatokra Európában. Tekintsünk hát tisztelettel hősi halottainkra és tegyünk azért, hogy áldozatuk ne legyen hiábavaló – zárta ünnepi gondolatait Molnár Károly. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium diákjainak ünnepi műsora után a megjelentek elhelyezték a tisztelet virágait az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában