online rádió

2019.05.14. 17:00

A völgyváros ifjú rádiósai elárulták sikerük titkát

Az internet globális elterjedése kissé háttérbe szorította a frekvenciákon működő rádiózást, de mégis új műfajt teremtett: az online rádiózást. A salgótarjáni Kisbali Bence által megálmodott Tarján Rádió lassan két éve már, hogy először csendült fel az éterben. A rádió csapata a kezdeti nehézségek ellenére sem mondott le arról az álmáról, hogy a völgyváros rádiósaiként színesítsék a mindennapjainkat.

Szabó Rita

NMH-fotó

Tavaly mutattuk be portálunkon a salgótarjáni 17 éves Kisbali Bencét, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve alapította meg a Tarján rádiót. Kezdetben csak magát, később már a barátait is zeneszámokból összeállított palettával szórakoztatta. Nem sokkal később már egy, az egész világ számára elérhető internetes oldalon keverte a legnépszerűbb slágereket. A Tarján Rádió megálmodója ma már el sem tudná képzelni, hogy abbahagyja a rádióadó szerkesztését.

– Immár két éve, hogy hétről hétre, napról napra, nem telik úgy el egy pillanat, hogy ne a rádióval kapcsolatosan dolgozzak. Gyakran távolról irányítom az eseményeket, akár egy utazásra, vagy csak a nagymamámhoz megyek – mesélte Bence majd hozzátette: folyamatosan törekednek arra, hogy a ma már ritkaságnak számító rádiós tevékenységük egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert.

– Amikor a rádió egy éves születésnapját ünnepeltük, összesen négy tagja volt a csapatnak, ez a szám mára a duplájára nőtt. Van köztünk 10 éves, de 40 éves tagok is segítik a munkát, tehát a friss és modern koncepciót ötvözzük a hagyományos, tapasztalt ötletekkel, így próbálunk meg folyamatosan fejlődni – fogalmazott Bence.

A völgyvárosi rádió tagjai különböző műsorokra specializálódtak. Az alapcsapat három főből állt: Pozsik Gábor, a csatorna hangja és egy távoli támogató, Weisz Mátyás – DJ Matyi –, az ország legfiatalabb műsorvezetője segített az elindulásban. Idővel bővült a csapat Molnár Balázzsal – Balee-val –, aki szombat esti mixműsort gyárt, majd Kenéz Kolossal, aki hírszerkesztő-hírolvasó munkakört tölt be. A salgótarjáni Kovács Tamás a rádió egy éves szülinapja után kereste meg Bencét, aki ma már több műsort is vezet, legtöbbjük zenei világa leginkább a Retro zeneszámokból áll.

A Tarján Rádió 9 tagja gondoskodik a szórakoztatásról Beküldött fotó

– Számomra fontos, hogy figyelemmel kövessem mi történik Salgótarjánban, így amikor megtudtam, hogy indult egy fiatal csapatból álló rádió, kedvet kaptam hozzá, hogy csatlakozzak. Mivel a régebbi, retro zenék állnak a legközelebb hozzám, így a zenei paletta színesítésére szolgáló Retro zenei műsorokat vezetem. Nem tartom magam rádiósnak, mégis bízom benne, hogy sikerül olyan pillanatokat szereznem a munkámmal, ami érdemel egy kis figyelmet. Köszönöm azoknak akik biztatnak és hallgatják a műsoromat – mondta Kovács Tamás.

Kisbali Bence fontosnak tarja ezt a zenei stílust, ugyanis ezek az idősebb hallgatóik fiatalkorát idézi elő. A Tarján Rádió nemrégiben csatlakozott tagja Sas Zsolt, aki elsőként az állomáshang szerepét töltötte be, ma már a sporthíreket, a reggeli műsort és egyéb magazinműsor szolgáltatását is ő végzi. Meggyesi Márk januárban érkezett a rádióhoz, műsorötlettel együtt – a Friss Óra állandó műsorvezetője. Szabó Dávid a formáció legújabb tagja, idén érettségizett. Az ő állandó műsora a héten indul, Az évezred kedvencei címmel. Bence édesanyja is gyakran besegít a hírbemondásban.

A rádióhoz már többen is jelentkeztek de ezt bárki megteheti aki úgy érzi, hasznos tagja tudna lenni ennek az úttörő, lendületes csapatnak, a rádió közösségi oldalán elküldött üzenetben.

– A tavalyi megkereséseteknek köszönhetően nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett az azt követő időszakban. Több helyi médiumnál is bemutatkozhattunk. Felajánlások, támogatások, érkeztek és folyamatosan együttműködünk helyi csoportokkal, személyekkel – újságolta örömmel Bence.

A Tarján Rádió több nógrádi szervezettel is felvette a kapcsolatot, mivel nagyon fontos nekik a város és egész Nógrád megye, amit a rádióval szeretnének kicsit színesebbé tenni. Naprakész hírekkel és ma már nyereményjátékokkal is tudnak készülni a rádióhallgatók számára.

– Bár a technika nem nagyon változott az elmúlt egy évhez képest, április elsejétől este nyolc óra után – ami eredetileg a műsorzárás időpontja volt – egy másik számítógépről sugározzuk az adást reggel 7 óráig, így nagy mérföldkőhöz értünk: elindult a 0-24 órás műsorsugárzás. Ezzel együtt az új műsorrendet próbáltuk úgy kialakítani, hogy tematikus műsorokkal feltöltjük a hétvégét, így reggel nyolc óra és éjfél között folyamatosan műsorvezetős adással szolgálunk – mesélte Kisbali Bence.

De vajon hogyan tud a mai világban egy rádió népszerűségre szert tenni? Bence szerint a közösségi média profil kiépítése rendkívül fontos ahhoz, hogy kapcsolatba léphessenek a hallgatókkal, és még több embert késztessenek arra, hogy bekapcsolják Salgótarján online rádióját. Mélyponton is volt a csapat, mégis mindig volt valaki aki arra biztatta őket, hogy ne adják fel.

– Remélem a jövőben is lesznek akadályok, mert ezek olyan kihívások elé is tudják állítani az embert, aminek hatására a sok gondolkodás, cselekedett, küzdés és kitartás végeredménye pozitív lesz. Biztatni szeretnék mindenkit, ha van ötleted kezd el még ma. Merj álmodni! Én mertem álmodni! – hangsúlyozta Bence.

Ha kíváncsi vagy a rádió élő adására itt belehallgathatsz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában