burkolatjavítás

2019.05.12. 06:40

A Magyar Falu Program támogatásaiból újítanák fel a nyugat-nógrádi utakat

Ma már szinte minden nyugat-nógrádi településen közel száz százalékban szilárd burkolatú önkormányzati utakkal találkozhatunk. A teljes lefedettséghez a Magyar Falu Program kínálhat pénzügyi háttérforrásokat.

Hegedűs Henrik

Romhányban legutóbb négy földutat terítettek be mart aszfalttal. Korábban az Alsó-Széchenyi utca is járhatatlan volt esőzések idején Fotó: Torjay Attila

Vezér Attila, Romhány polgármestere kalauzol bennünket a nagyközségben. A bánki elágazó környékén egy meredek útszakaszon haladunk lefelé, itt mutatja a legújabb útkorszerűsítéseket.

– A lakosság által csak „Alsó-Széchenyi” utcának nevezett területen járunk, ez elég mély fekvésű szakasz és esőzések alkalmával vagy a hóolvadás után szinte járhatatlan volt – indokolja a korszerűsítés fontosságát.

– Ugyanez jellemző a „dombi temető” megközelíthetőségét a Wesselényi út felől biztosító régebbi földútra is. Mindkét érintett területet gyakorta használják járművek, megy itt mentő, tűzoltóautó, hulladékszállító is. Úgy döntöttünk, négy földutat burkolunk le saját forrás felhasználásával. A közúttól mart aszfaltot vásároltunk, és mintegy 2,1 kilométer hosszúságban leterítettük. A visszajelzések kedvezőek, a lakosság örül, mert például a kerámiagyár felé eső településrészről sokan ezeken a faluszéli utakon haladnak, ha például Szátok, vagy Bánk felé közlekednek.

Romhányban legutóbb négy földutat terítettek be mart aszfalttal. Korábban az Alsó-Széchenyi utca is járhatatlan volt esőzések idején Fotó: Torjay Attila

Vezér Attila hozzátette, még 2014-ben leaszfaltoztak tizenhat utcát, ami akkor óriási előrelépésnek számított, de azóta eltelt öt év, és több önkormányzati útra is ráfér a felújítás. Különösen ott, ahol például a közelmúltban történt csatornázás. Ezt a Magyar Falu Program támogatásából lehet majd végrehajtani, illetve ahol van rá mód, betömik a kialakult kátyúkat.

Nézsán közel kilencvenszázalékos a szilárd burkolatú lefedettség.

Styevó Gábor polgármester elmondta, a Belügyminisztérium támogatásából, tízszázalékos önerő hozzátételével legutóbb 2017-ben sikerült két szakaszt, az Alkotmány és a Táncsics utcában, összesen közel 1,1 kilométer hosszúságban felújítani, és kifejezetten örülnek, hogy nemsokára a Legénd felé vezető állami utat is fejlesztik, mert ott mára elfogadhatatlanná váltak az állapotok. Ugyanakkor akadnak még korszerűsítésre váró felületek a Béke, a Madách és az Árpád utcákban, ezekre Romhányhoz hasonlóan a Magyar Falu Programban pályáznak, vagy ugyancsak a Belügyminisztériumhoz fordulnak támogatásért.

Petényi remények

Megkerestük Felsőpetény polgármesterét, Benyusovics Ervint is. Ő elmondta, a faluban az önkormányzati utak több mint nyolcvan százaléka szilárd burkolattal ellátott. Fokozottan törekednek arra, hogy a zökkenőmentes közlekedéshez szükséges megfelelő állagot folyamatosan biztosítsák. Ők is a Magyar Falu Programban reménykednek, bőven van még ezen a téren feladat, hiszen számos olyan utcaszakasz található a községben, amelyet igencsak megviselnek az időjárás viszontagságai, különösen a hóolvadást követően, téli hónapok elmúltával tapasztalható mindez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában