egészségfejlesztés

2019.05.20. 16:45

A helyes táplálkozást tanítják a balassagyarmati szakgimnáziumban

Ahhoz, hogy a 21. században élő ember újra megtanulja, melyik táplálkozási forma a legmegfelelőbb számára, a felnövekvő nemzedéket kell erre rávezetni és -szoktatni. Ezáltal az iskolákra nagy szerep hárul a jövő fiatal felnőttjeinek egészséges életmódra nevelésében. Utánajártunk, a megyében milyen intézkedéseket tesznek az iskolák az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása érdekében?

Sziládi Krisztina

Főzés és étkezés után jöhet a mosogatás. A gép sokat egyszerűsít a munkán Fotó: Torjay Attila

A Szondi György Szakgimnázium a Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok elnevezésű projekthez csatlakozott. A projektfelelős, Tanka Ágnes pedagógus számolt be portálunknak az eddigi tapasztalataikról.

– A kapcsolódó rendezvények szakmaiságát a projekt teljes ideje alatt egy dietetikus felügyeli, ami azért is fontos, mert bizonyos betegségcsoportok kialakulásánál – vashiányos vérszegénység, elhízás – a táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszik.

Közérthető és érdekes előadásokat szervezünk a témával kapcsolatban az évente többször is megtartott egészségnapokon, a korszerű étkezési szokásoknak mindenben megfelelő, finom recepteket osztunk meg a diákokkal, ezenkívül létrehoztunk egy iskolai fűszerkertet, amit tanulóink fognak fenntartani és gondozni.

Főzés és étkezés után jöhet a mosogatás. A gép sokat egyszerűsít a munkán Fotó: Torjay Attila

Az egészséges életstílust népszerűsítő programok egyik kiemelt pontja volt a közelmúltban egy újonnan kialakított, barátságos iskolai konyha átadása, melyet tanárok és diákok egyaránt használhatnak majd. Az osztályfőnöki órákon előzetes tájékoztatást kapnak a tanulók a konyha helyes használatáról és annak higiéniájáról. A házirend szabályainak megfelelően ők is igénybe vehetik a konyha nyújtotta lehetőségeket: megmelegíthetik az otthonról hozott ebédet, de szabadidős programok lebonyolításában is nagy segítséget nyújthat.

Fontos cél az egészségfejlesztés

Az egészséges életmódra nevelés nemcsak a betegségek megelőzésének módjára tanít, hanem az egészséges állapot örömteli megélésére és a harmonikus élet értékként való tiszteletére is nevel. A Nemzeti Alaptanterv megfogalmazása szerint a pedagógusok feladata felkészíteni a gyerekeket és a fiatalokat arra, hogy önálló, felnőtt életükben legyenek képesek életmódjukról helyes döntéseket hozni, egészséges életvitelt kialakítani. Hazánkban összehangolt kampány indult az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért. Az iskolák számára több ajánlott egészségnevelési program létezik. Ezek többnyire egy-egy magatartáselemet emelnek ki, például a táplálkozást. Az erre vonatkozó ismereteket összegyűjtve pozitív irányba próbálják befolyásolni a szokásokat.

A tervek szerint fontos hiánypótló közösségszervező szereppel is bír majd, például osztálybulik szervezésekor, vagy csapatépítő jellegű közös főzőcskézések alkalmával. A konyha nemcsak a család számára teremtheti meg az összetartozás élményét, hanem az iskolában is, ezáltal egy szerethető konyha egyben a szerethető iskolát is jelenti, tehát az otthonosság biztosítéka.

Az iskolai egészségnevelés hatékonysága, sikeressége szempontjából meghatározó jelentősége van annak, hogy az iskola belső világa, a nevelési, tanulási környezet mennyire egészségtámogató. Magyarországon az iskolák túlnyomó részében az órarend kialakításakor nem számolnak ebédszünettel. Ez igen nagy mértékben megterheli a fejlődésben lévő fiatalok szervezetét, korán hozzászoknak a rendszertelen táplálkozáshoz, van olyan diák, aki csak a késő délutáni órákban jut hozzá az ebédjéhez.

A Balassi Bálint Gimnáziumban évek óta odafigyelnek arra, hogy a tanulók számára legyenek elérhető élhető terek, kényelmes kuckók az iskolában, ahol tudnak maguknak teát főzni, megmelegíteni az ételüket, egy instant levest elkészíthetnek maguknak. Ez utóbbi étel ugyan nem túl egészséges, de legalább hozzájuthatnak a gyerekek valami meleg táplálékhoz.

Az iskolavezetés a diákönkormányzattal közösen átalakított egy tantermet egyfajta pihenőhellyé kényelmes fotelekkel, vízforralóval, mikróval felszerelve, ahová szünetekben, lyukasórákban bemehetnek a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában