fakanálkészítés

2019.04.12. 06:56

Tájházzal védenék az egyik leghíresebb nógrádikumot Mátrakeresztesen

A hagyományos fakanálkészítés titkát máig megőrizték a mátrakeresztesiek. Rövidesen lehetőségük lesz mindezt be is mutatni az érdeklődőknek, ugyanis hamarosan tájházat alakítanak ki a városrészben.

Tóth-Nagy Orsolya

Féltve őrzik hagyományaikat a mátrkeresztesiek

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Az egyik leghíresebb nóg­rá­di­kum a fakanál, amelynek készítése napjainkra hagyománnyá nőtte ki magát. A helyi termékek az ország összes konyhájába eljutnak, de még külföldre is. A mátrakeresztesi fakanálkészítés hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen már a falu alapításakor is kézművességből keresték meg a lakók a mindennapi betevőt. A termékek gyártása pedig a mai napig zajlik, de most már nem kézzel, hanem gépekkel dolgoznak a szakemberek.

Nélkülözhetetlen a konyhában

A Mátrakeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai szívvel-lélekkel őrzik és ápolják a fakanálkészítés hagyományait. A helyi asszonyok szinte minden Nógrád megyei rendezvényen jelen vannak, ahol megmutatják a legkülönlegesebb, fából készült termékeket és mesélnek is azok elkészítéséről.

Mint azt lapunknak elmondták, a fakanalat egyik háztartásban sem lehet nélkülözni, mindig szükség van rá és nem lehet helyettesíteni, ezért is olyan értékes. A fakanalak mellett mindenféle konyhai eszközt készítenek, így például só- és borstartót, vágódeszkát, lekvárfőzőt, rántót, lyukas kanalat és szűrőket is.

Ezen túlmenően nemcsak hétköznapi használatra gyártanak termékeket, hiszen számos díszített fatárgy is van. Ezek égetett technikával készülnek. Ezeket leginkább emlékbe, vagy ajándékba készítik.

A helyieknek régi álmuk, hogy a településen létesüljön egy fakanálmúzeum, valamint egy tájház. Most Pásztó önkormányzata ezt a régi vágyat valóra váltja, ugyanis nemrég úgy határoztak a városvezetők, hogy támogatják ezt a beruházást. Ezáltal az önkormányzat megvásárolt hatmillió forintért egy régi, hagyományos parasztházat a faluban, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd a fakanálkészítés rejtelmeibe, valamint abba, hogyan is nézett ki egykor egy igazi mátrakeresztesi ház.

– Berendezünk majd egy tisztaszobát is – mondta lapunknak Bottyán Katalin, helyi művelődésszervező és etnográfus. – Ehhez már meg vannak a régi tárgyak, amelyeket a Mátrakeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai gyűjtöttek össze a saját, családi hagyatékukból. Ezenkívül egy konyhát és a régi népviseletet is meg szeretnénk mutatni az érdeklődőknek. A legfontosabb, hogy egy műhelyt is létrehozunk, ahol az idelátogatók betekintést nyerhetnek abba is, hogyan készült eredetileg a kézműves fakanál. A Mátrakeresztesi Hagyományőrző Egyesület tagjai örülnek a kezdeményezésnek. Mint mondták a régi fakanál gyártása különbözik a maitól, hiszen napjainkban már gépekkel dolgoznak.

Az egyesület tagjai szerint a mai termékek már nem olyanok, mint régen voltak. A kézzel készülteknek ugyanis meg volt a maga varázsa, sajátossága és változatossága.

Jelenleg 8–10 vállalkozó foglalkozik fakanálgyártással, de már gépekkel dolgoznak.

Féltve őrzik hagyományaikat a mátrkeresztesiek
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

Régen 50–60 darabot gyártottak egy nap. Igazi közösségkovácsoló szerepe volt a munkának, hiszen miközben dolgoztak, a családtagokkal és a barátokkal beszélgettek, vagy énekeltek. A tájházban ezt most feleleveníthetik.

– Szeretnénk, hogy a fakanálkészítés bekerüljön a nemzeti értéktárba, mert akkor talán a fiatalabbakat is jobban el tudnánk érni, és átadhatnánk nekik ezt a tudást. Bízom abban, hogy a múzeum látogatói hírét viszik ennek a hagyománynak, és többen csatlakoznak majd, hogy elsajátítsák a szakmát – árulta el Bottyán Katalin. Szerinte a kezdeményezés fellendítené a helyi turizmust is.

Az épület egy közösségi színtérként is működne, ahol a helyi gyerekek számára foglalkozásokat és rendezvényeket lehetne tartani.

Ezenkívül számos kép maradt meg a két világháború közötti időszakról, amelyeket szintén szeretnének bemutatni az érdeklődőknek. A tájház átadása az augusztusi falunapon esedékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában