hobbi festő

2019.04.09. 16:50

Sikerfilmek szereplőit festi körmökre a salgótarjáni manikűrös

A Trónok harca, a Fűrész, a The Walking Dead és a Bosszúállók olyan sikerfilmek, amelyek szereplőit Baranyi Anita határozott és színes ecsetvonásokkal nemcsak a festővásznon, hanem vendégeinek műkörmein is életre kelti. A bátonyterenyei Art11 Alkotó Társaskör tagja több csoportos kiállításon bemutatkozott már, első önálló tárlata pedig előreláthatólag májusban nyílik.

Palchuber Kinga

Baranyi Anita a főiskolán lett rabja a digitális festészetnek, azóta számítógépen is alkot. Ügyességére, kreativitására szakmájában is szükség van

Fotó: Hegedűs Márk

Baranyi Anitát már gyermekkorában bűvkörébe zárta a művészet világa, azóta hódol előszeretettel a festészetnek.

– Mindig zárkózottabb kislány voltam, így a szüleim noszogatására kezdtem el délutáni elfoglaltságként még az általános iskolában rajzszakkörre járni. Végül annyira magával ragadott a varázs, hogy a középiskolában is folytattam az alkotást, ahol az osztálytársaimmal egy kisebb kiállítást is létrehoztunk – mesélte Anita, akinek szívéhez a portréábrázolás áll a legközelebb.

Hozzátette: a Trónok harca, a The Walking Dead és a Bosszúállók többek között mind olyan sikersorozatok és -filmek, amelyek szereplőit már sikerült megörökítenie a festővásznon. Emellett csendéleteket és állatokat is a legnagyobb örömmel ábrázol.

Baranyi Anita a főiskolán lett rabja a digitális festészetnek, azóta számítógépen is alkot. Ügyességére, kreativitására szakmájában is szükség van
Fotó: Hegedűs Márk

– Bármit is fessek, az erős színek és a határozott vonalak minden képen dominálnak. Az alkotás számomra igazi örömforrás, s festés közben minden bennem lakozó feszültség elszáll… – mondta a hobbifestő, aki Egerben játék- és animációs film-készítést, majd Budapesten arculattervezést is tanult.

Anita a főiskolán lett rabja a digitális festészetnek, a művészet e válfajában egyik kedvenc filmjének, a Fűrésznek a főszereplőjét örökítette meg. Emellett olajjal, akrillal és pasztellal is rendre alkot, de minden új technikába örömmel kóstol bele.

– Az állatok közül a madarakat szeretem leginkább ábrázolni, mert ott a színekkel való játék mindig magával ragad. Az egyik kedvencem egy bohókás baglyot ábrázol, mert ő kicsit olyan, mint én… – mesélte nevetve Anita.

Anita szeretett volna a szakmában kiteljesedni, ám a sors másfelé sodorta. A művészet azonban jelenlegi hivatásában is dominál: műkörmösként ugyanis ügyességére, fantáziájára és kreativitására szintén szüksége van. Anita nem riad vissza a kihívásoktól, kedvenc akcióhőseit a műkörmökre éppúgy felfesti, mint a vászonra. Az alkotó komolyabban szeretne a portréfestéssel foglalkozni, hogy a későbbiekben akár megrendelésekre is családi képeket festhessen.

Tervben a tárlat

Baranyi Anita jelenleg a bátonyterenyei Art11 Alkotó Társaskör tagjaként is kamatoztatja tehetségét. – Három évvel ezelőtt a nagymamám szomszédja – aki szintén tag – ajánlotta a csapatot, majd elmentem az alkotókörrel egy festőtáborba. Nagyon jó volt a hangulat, a családias közegben pedig imádtam alkotni és rengeteg újdonságot tanultam a többi festőtől – mondta Anita, aki a csoporttal már többek között Bátonyterenyén, Salgótarjánban, Szécsényben és Palotáson is állított ki műveket. Egy vendége jóvoltából Anita első egyéni kiállítása a tervek szerint hamarosan Salgótarjánban nyílhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában