Európa-győztes eb

2019.04.25. 19:50

Külföldi kiállításokon tarol törpe schnauzereivel a bátonyi ebtartó

Bakos Gyula otthonában két gyönyörű és energikus törpe schnauzer – Doky és Ursula – jelzi, ha idegen érkezik a házhoz. A többszörösen díjnyertes kutyák eddig több mint 160 hazai és külföldi kiállítás szakavatott bíráit nyűgözték már le szépségükkel és a gazdájuk közötti töretlen összhanggal.

Palchuber Kinga

NMH-fotó

A schnauzerek iránti szeretet Bakos Gyula egész életét meghatározza, már kisfiúként is rajongott e kutyafajtáért.

– Még általános iskolás koromban láttam meg az egyik tanárom óriás schnauzerét, s ez a különleges és magabiztos kiállású kutya egyből elbűvölt. Ekkor elhatároztam, hogy felnőttként én is a gazdája leszek egy ilyen szépségnek… – mesélte Bakos Gyula, aki először 22 évesen vált egy óriás schnauzer tulajdonosává.

Az ebtulajdonos ezután a kisebb mozgásigényű törpe schnauzerekkel kötött barátságot, ám miután idősebb kedvencei az örök vadászmezőkre távoztak, sokáig nem tartott kutyákat.

– Azonban megéreztem a négylábúak hiányát, s nagy vágyam lett, hogy újra gazdává váljak. Az ötvenedik születésnapomon ezért az én „Édesem” egy csodaszép kan kutyával lepett meg, akit közösen választottunk családtaggá – mutatott mosolyogva Bakos Gyula a tízéves Dokyra. A gazda ekkor még nem is sejtette, hogy a Sándor Ildikó ebtenyésztőtől vásárolt kutya a külföldi és a hazai kutyakiállítások sztárja lesz.

A többszörös díjnyertes, hófehér törpe schnauzer 2016-ban Salgótarján legszebb kutyája lett NMH-fotó

– Mindig is szerettem utazni, s az előző kutyákkal is rendszeresen jártam kiállításokra. Dokyt kilenc hónaposan vittem el az első versenyére, amikor is valósággal elbűvölte a bírákat – mondta Gyula, akinek kanja azóta már több mint 160 kiállításon szerepelt eredményesen.

Doky tavaly megszerezte az Európa-győztes címet, de az elmúlt években többször választották már Nógrád megye legszebb kutyájának, ISPU-nyertesnek, négy ország championjának, fajta- és osztálygyőztesnek, a legeredményesebb kutyának, valamint az év kutyájának is. – Doky olyan, mint én: imád versenyezni! A kifutón látszik rajta, hogy szereti, ha mindenki őt figyeli – emelte ki Gyula, aki az ötéves Ursulával is többszörösen meghódította már a kiállítások színhelyeit.

A schnauzerek iránti szeretet Bakos Gyula egész életét meghatározza, már kisfiúként is rajongott e kutyafajtáért NMH-fotó

A kutyák bája Románia, Szlovákia, Szerbia és Lengyelország zsűrijét is lenyűgözte már. Gyula tervei között szerepel, hogy Ursula és Doky egy közös alommal is továbbörökítsék a királyi vérvonalat, amely az ereikben csörgedezik.

Lételemük a verseny

Bakos Gyula kutyái nagyon élveznek a szabadban sétálni és játszani, de az sincs ellenükre, ha egy kis szépítkezésen kell átesniük. – A törpe schnauzerek szőrzetét évente általában kétszer teljesen trimmeljük. Emellett le kell vágni a talppárnák közti szőrt, valamint a bajuszt, a szakállat és a szemöldököt is jól ki kell fésülgetni, hogy ne tapadjanak össze – mondta Gyula. Hozzátette: a kutyák az életei, a versenyek a szenvedélyei. A kiállítások mindig marandó élményt nyújtanak számára, de sok tapasztalatot is gyűjt általuk. Gyula szerint a siker titka nem csupán a kutyák szépségében rejlik, ugyanis a gazdával való összhang és a magatartás is éppoly mérvadók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában