termés

2019.04.03. 06:50

Idén is az egekbe szökhet a hazai burgonya ára

Amennyiben idén is hasonló lesz az időjárás, mint tavaly, akkor gond lehet a burgonyaterméssel, amelynek ára folyamatosan növekszik. Éppen ezért érdemes jó minőségű és ellenálló vetőburgonyát ültetni.

Tóth-Nagy Orsolya

Válogatják a burgonyát. Termelői együttműködés, a feldolgozóipar fejlesztése is kellene a jobb eredményekhez MW-fotó

Elfogyott a magyar burgonya a közelmúltban. Nem meglepő, hiszen az előző évben országszerte kevesebb lett a termés, így a megyében is. Ennek fő oka tavaly a szokatlanul meleg időjárás volt.

– A zöldség kezdeti fejlődése az aszályos időszakra tevődött, ezért a tőszám­beállottság sok helyen alacsonyabb volt az optimálisnál. Aki aszályban nem öntözött, az gyenge és közepes termést kapott. A csapadékosra fordult időjárás már kedvezett az állományoknak, de azokon a helyeken, ahol több csapadék hullott, jelentős belvíz is kialakult, és az állomány víz alá került – mondta korábban portálunknak Szandai József, a Nemzeti Agrárkamara Nógrád Megyei elnöke.

Hozzátette: a burgonyabogárral is sok probléma volt, illetve a kedvezőtlen időjárásnak a hatása a termésmennyiségben is megmutatkozik megyénkben is.

Válogatják a burgonyát. Termelői együttműködés, a feldolgozóipar fejlesztése is kellene a jobb eredményekhez MW-fotó

Azt, hogy az idei termés milyen lesz, egyelőre még nem lehet tudni, de a szakemberek mindenkinek, aki burgonyát termel, arra hívják fel a figyelmét, hogy minőségi árut ültessenek.

A tari származású Nagy Lajos hosszú évtizedek óta rendszeresen ültet krumplit kertjében. Mint mondja, mindig kiváló minőségű vetőburgonyát vásárol.

– Szerintem a legjobb az agria, a desiree és a balatoni rózsa, ugyanis ezek ellenálló fajták és, ha megfelelően van kezelve, bő termést hoznak. Amennyiben nagy lesz idén is a szárazság, akkor közepes minőségű termés várható. Érdemes a nagy melegben, amikor hajt a burgonya néhány alkalommal meglocsolni, hogy bő krumpli legyen. Természetesen nagyon fontos, hogy nem szabad túllocsolni, mert akkor úgynevezett szárrothadás következik be – közölte Nagy Lajos, aki azt is elárulta, hogy a legjobb minőségű burgonyák kilónkénti ára akár 500–600 forint is lehet.

Maksó István, hasznosi őstermelő azt tapasztalja, hogy mostanában kevesebbet ültetnek a gazdák. Feltehetőleg az előző évi rossz termés miatt.

– Hamarosan ültetem a burgonyát, de azt, hogy milyen és mennyi lesz, még nem lehet tudni. Az biztos, hogy nagy mértékben befolyásolja majd az időjárás, de nagy szerepet játszik a jó minőség is – mondta az őstermelő, aki bízik benne, hogy idén jóval több burgonya terem majd.

Szandai József szerint a fogyasztás élénkítéséhez az ágazatban is szükség lenne a közösségi marketingtevékenységekre, de elengedhetetlenek a termelői együttműködések, a közös termelésszervezés és értékesítés is. Az erős feldolgozóipar hiányát ugyanis nagyon megszenvedi az ágazat.

A szakember szerint ugyanakkor eredményes volt a szaktárca két évvel ezelőtti intézkedése, amely által csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része, nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában