mezőgazdaság

2019.04.28. 15:20

Minden munkát a diákok végeznek a szécsényi szakgimáziumban

Régen a gazdacsaládok gyerekei a szüleik, nagyszüleik mellett sajátították el a földművelés tudományát, az iskolai oktatásban ez a gyakorlati képzésre hárul. A nagy múltú szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ancsamajori tangazdaságában biztosítja a szakmai ismeretek megszerzését.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Csaknem hetvenen tettek szintvizsgát a napokban az intézmény tanulói közül az Ancsamajorban. Régen a termelőszövetkezeteknél jártak szakmai gyakorlatra a szécsényi mezőgazdasági középiskola tanulói, ezek megszűnése után, más helyet kellett találnia az iskolának. A mostanság Ancsamajor néven ismert területre esett a választás, amelyen kialakították a tangazdaságot. Kezdetben 72 hektár földterülettel gazdálkodhattak, ez időközben 86 hektárra növekedett.

– A feladatokat mindig a képzésekhez szabjuk. Ezért a kertészeti területet jelenleg nem használjuk, mert nincs kertészeti képzésünk. A szántó 86 hektár, amelynek egy része gyepterület. Korábban sokat dolgoztunk azért, hogy a terméshozam szinkronban legyen az állatállománnyal – mondta Sótér Vilmos szakmai igazgatóhelyettes. Hozzátette:

– Termelünk őszi búzát és őszi káposztarepcét is, kialakítottunk egy legelőterületet az állatok számára. Jelenleg juh- és szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozunk, a takarmányt is mi állítjuk elő. A sertéspestis miatt azonban a sertésállományt kénytelenek voltunk leépíteni.

A tanulók a szakoktatók és három munkás segítségével végzik el a feladatokat a gazdaságban. Elvégzik más munkák mellett a szántást, a vetést, a tarlóhántást, a tápanyag-utánpótlást is.

Ezekben a napokban zajlottak az intézmény szintvizsgái. Ezek célja, hogy a kilencedik osztályos diákok tanulószerződést köthessenek a tangazdasággal vagy egy külső gazdával, azonban utóbbinak számos feltételnek kell megfelelnie. A feladatok között szerepelt az állatok testtájismerete, a palántázás, az ágyeke részeinek beazonosítása, a mezőgazdaságban használt anyagok és szerek felismerése. A diákok aztán később, év végén egy sikeres írásbeli és szóbeli szakmai vizsga után kaphatják meg a bizonyítványt.

Mint Sótér Vilmos mondta, az iskola számos képzéssel rendelkezik, éppen ezért népszerű a felnőttek körében is. Jelenleg a gazdatanulók létszáma csekély, hiszen leginkább ambíció és elhivatottság szükséges a szakmához.

Ancsamajori kertészkedés
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Életszerű képzést adnak a diákoknak

– A földeken mindig van feladat. Ősszel szétszórjuk a szerves trágyát és felássuk a területet az Ancsamajorhoz tartozó területeken. A tanulók tavasszal a melegigényes zöldségek és növények palántáit az üvegházakban vetik el. A hidegtűrő növények, mint például a borsó, vagy a hagyma a szabad földbe kerül. Ezt követően folyamatosan ápolni kell őket, öntözni, permetezni, a végén betakarítani. A tangazdaságban megtermelt növényeket a tankonyha használja fel – mondta el a Nool.hu kérdésére Sótér Vilmos. – Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy egy életszerű képzésen vehessenek részt a diákok. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi közösségekkel, ez sokat segít a helyzetünkön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában