boldog nőnapot

2019.03.08. 06:50

Megyénkben is virágzik a piac nőnap alkalmából

A nőket ünnepeljük március 8-án, pénteken. A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének a napja, ami a leggyakrabban egy-egy szál virágban ölt testet.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Világszerte nagy hagyománya van a nőnapnak, amelyet hazánkban 1948 óta tartanak. Ezen az ünnepen a férfiak virágokkal kedveskednek a hölgyek számára.

Tanácstalan férfiak a virágosnál

A balassagyarmati Bajusz Mária hosszú ideje dolgozik virágkötőként. Tapasztalata szerint a férfiak furcsán érzik magukat a virágboltban. Sok esetben össze nem illő virágokat és színeket válogatnak, az árnyalatok közötti átmenetet adó kiegészítőkkel nem törődnek vagy tanácstalanok, ezért gyakran szorulnak a boltosok segítségére.

Mint mondta, nőnapkor rengeteg virágra van szükség, de ilyenkor a cserepes növény fogy a legjobban. Bajusz Mária úgy véli, a romantika jelen van a tavaszi ünnepek idején, és bárhol, bárhogyan megnyilvánulhat. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy járjanak nyitott szemmel, hiszen a meglepetés néha onnan érkezik, ahonnan nem is várnánk. N. J. Á.

A szokásokhoz hűen Nógrád megyében megajándékozzák a nőket. Ezekben a napokban elárasztják a férfiak a virágboltokat. A megnövekedett kereslet már kimutatható a piacon.

– Ezen az ünnepen általában a legkelendőbb a primula, amely árban is kedvező és többnyire ekkorra virágoztatják ki.

Ráadásul ezt a kertbe is ki lehet ültetni – mondta el lapunknak Ujházi Beáta, a tari virágbolt tulajdonosa.

Hozzátette: nagyon népszerűek ilyenkor a hagyományos tavaszi virágok is, mint például a jácint, a nárcisz, a tulipán vagy a frézia. Ezeknek a fajtáknak most van szezonja, később pedig nem is lehet majd kapni őket.

– Szálas és cserepes változatuk egyaránt közkedvelt. Utóbbinak előnye, hogy el lehet ültetni a kertben is, ahol a következő évben újra kivirágozhat – közölte a virágboltos.

Azzal kapcsolatban, hogyan változtak az árak az elmúlt időszakban elárulta, hogy főként a vágott virágok ára emelkedett meg, de drágábbak lettek a cserepesek is.

Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

– A tulipánnak például a szálankénti ára 250–300 forint, a nárcisznak 200–250 forint, még a jácintnak ­400–500 forint. Sokan pedig a cserepes virágokra esküsznek, amelyek nem sokkal drágábbak, mint a szálasak. A jácint például 600 forintba kerül – mondta Ujházi Beáta.

A virágboltos kitért arra is, hogy nőnapkor kevésbé viszik az egyébként Valentin-napkor igen népszerű rózsát, amelynek ára elég magas, mivel importáru. Sokan kedvelik azonban a gerberát és a szegfűt is, amelyek már az olcsóbb kategóriába tartoznak.

– A színeket illetően nincs különösen népszerű. Ilyenkor mindenfélét szívesen vásárolnak az emberek, viszont inkább egy-egy szál virág a jellemző, csokrokat már ritkábban kérnek – osztotta meg lapunkkal a virágboltos, aki azt is elárulta, hogy általában nem jellemző, hogy valamilyen díszítést kérnek a jelképes ajándékhoz. A boltban azonban gondosan ügyelnek a részletekre, így a vevők már díszcsomagolásban is hozzájuthatnak a termékhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában