ebrendészet

2019.02.20. 06:45

Sok gondot okoznak a megyeszerte elszaporodott kóbor kutyák

A települési önkormányzatok sorra lépnek fel a problémával szemben, de az állattartók is sokat tehetnének a szabályok betartásával.

Tóth-Nagy Orsolya

A csókáspusztai ebrendészeti telepen gazdára találhatnak a négylábúak

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

– Éves szinten hozzávetőleg 500–600 ebet fogunk be a Karancs Mentőkutyás Alapítvány segítségével Nógrád megyében – mondta Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a tulajdonosok egy része nem tartja be sem a helyi állattartási rendeletet, sem az állatvédelmi törvényt.

– A kutyáknak csak a töredéke gazdátlan. Salgótarjánban főleg párzási időszakban szaporodnak meg a bejelentések. Az utcán kóborló állatok zavarják a lakókat, közparkokban, tereken piszkítanak, széthúzzák a hulladékgyűjtő edényből a hulladékot és még sorolhatnánk a problémákat – közölte az igazgató, aki azt is elárulta, hogy a jelenleg is tartó ivarzási időszakban azok a házőrzők is elkóborolhatnak, amelyeket egyébként normális körülmények között tartanak.

A csókáspusztai ebrendészeti telepen gazdára találhatnak a négylábúak
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Fekete Zoltán azt javasolja mindenkinek, hogy fokozottan figyeljenek kis kedvenceikre.

– Társaságunk a befogott kóbor kutyákat a csókáspusztai lerakón működő ebrendészeti telepre viszi, ahol csipleolvasó is található. Az ennek segítségével beszerzett adatok alapján – a csipelt ebek állatorvosok által vezetett nyilvántartásából – elérhető a tulajdonos. Az elkóborolt négylábú befogásának és a telepen tartásának díját az állat gazdájának ki kell fizetnie – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Pásztón az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyenek az utcákon szaladgáló jószágok.

– Sajnos mindenhol vannak kóbor ebek, de ezeknek az állatoknak egy része nem gazdátlan, csupán felelőtlenül tartják őket. Sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják az állattartás szabályait – mondta lapunknak Farkas Attila polgármester.

A városvezető a kutyák befogásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nemrég kötöttek szerződést egy ebrendésszel, aki február elején kezdte meg munkáját és azóta összesen 14 állatot fogott be.

A gazdátlan négylábúak Szécsényben sem kóborolhatnak. A helyi önkormányzat munkatársai arról tájékoztatták lapunkat, hogy 2-3 kutyamentő céggel állnak kapcsolatban, akik a bejelentést követően azonnal a helyszínre érkeznek és begyűjtik a menhelyre az ebeket. Mint az kiderült, az elmúlt időszakban csökkent a csavargó kutyák száma a környéken, hozzávetőleg havonta egy-egy bejelentés érkezik.

A Balassagyarmaton működő San Lazaro Állatvédő Alapítvány munkatársai is mindent megtesznek azért, hogy ne legyenek gazdátlan kutyák a városban és környékén.

– Mindig az a személy vonul ki elsőként az adott helyszínre, aki a legközelebb van. Elsősorban ellenőrizzük, hogy van-e a kutyában csip, de sajnos az esetek többségében azt tapasztaljuk, hogy nincs. Ezután a jogszabály szerint 14 napig keressük az eredeti gazdát. Egyelőre nem rendelkezünk menhellyel, de van egy telephelyünk Magyarnándorban, illetve ideiglenes befogadóknál is el tudjuk helyezni az állatokat – közölte Turi Tímea, az alapítvány elnöke.

Hozzátette: megemelkedett a kóbor kutyák száma és sok a nem kívánt szaporulat is. Tavaly 300 jószágot gyűjtöttek be a városban és környékén.

Tanácsos tárcsázni a telefont

Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, ha valaki az utcán kóborló kutyát lát, akkor mindenképpen telefonáljon. A lakók értesíthetik a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáját, de magát a társaságot is. Az igazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy nem célszerű ismeretlen, oltatlan és nem kiszámítható természetű kutyával kontaktusba kerülni, ezért inkább érdemes szólni az illetékes hivatalnak.

A balassagyarmati San Lazaro Állatvédő Alapítvány elnöke, Turi Tímea pedig arra kéri az embereket, hogy ne tegyék ki házi kedvencüket az utcán, mert az nem megoldás. Inkább telefonáljanak és kérjenek segítséget. A városi önkormányzatok honlapján elérhetőek az ebrendészek telefonszámai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában