jegyzet

2019.02.27. 15:54

Kötelezők

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik majd jövőre szeretnének egyetemre, vagy főiskolára jelentkezni.

Lászlók Judit

Fotó: pixabay

A legfőbb változás az, hogy kötelező lesz egy tantárgyból emelt szintű érettségit tenni, illetve egy középfokú nyelvvizsga is kell, ráadásul az ezekért járó pluszpontok elvesznek. Azok majd csak akkor járnak, ha a kötelezőket már teljesítették. Emlékszem, hogy mennyi gondot okozott nekem is a felvételi! Mivel matekból nem voltam túl jó, ezért szóba sem jöhetett, hogy az év végi bizonyítványommal szerezhető pontokkal jelentkezzek. Ezért szükségem volt egy nagyon jó érettségieredményre, különös figyelemmel az emelt szintű tantárgyra.

Szerencsére mondhatom azt, hogy első nekifutásra sikerült bekerülni az egyetemre, azonban, ha lett volna már akkor nyelvvizsgám, akkor a pontok alapján elnyerhettem volna egy ösztöndíjat. Az egyetemen sok olyan diákkal találkoztam, akinek szintén nem volt meg a nyelvvizsga, sőt köztudott, hogy Magyarországon a záróvizsga után rengetegen nem kapják meg a diplomát emiatt. Egyrészt ezért, másrészt a szakemberhiány miatt vezethették be a szigorú változásokat.

Valljuk be az senkinek sem jó, ha nem tud elhelyezkedni a szakmájában, mert nincs meg a diplomája, de azt sem tartom jónak, hogy néhány gyermek e szigorítás miatt kiszorul a felsőoktatásból. Neki majd szakmát kell tanulnia, miközben egyetemre szeretett volna járni, viszont nincs elég pénze arra, hogy megfelelően fel is készüljön a felsőfokú képzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában