négylábú kedvencek

2019.02.27. 16:45

(Kutya)piszkos ügyek: nem a gazdákkal van a legnagyobb baj a kukák használatánál

Az elmúlt két évben negyven darab, a kutyapiszok tárolására alkalmas kukát helyeztek ki Salgótarján frekventáltabb területein. Ennek ellenére elenyésző a rendeltetésszerű használatuk...

Szabó Rita

Természetesen sok jó példa is akad. Képünk Salgótarján belvárosában készült Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk

A megyeszékhelyen főként zöld területeken, parkokban kihelyezett kukák ellenére még mindig sok kutyasétáltató hagyja ott kedvence után a kisebb-nagyobb kupacokat, ami amellett, hogy csúnya látvány, bosszantó és fertőzésveszélyes is.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata – a városgazdálkodási cég kivitelezésében – 2017–18-ban Salgótarján területén összesen 40 darab kutyaürülék-tárolót helyezett ki.

Ezek jellemzően a városközpontban és a hozzá szorosan kapcsolódó területeken, az Arany János, a Pécskő úton, a Nyugati-városrészben, a Szerpentin úton, a Vásártéren kerültek elhelyezésre, de jutott belőlük a Fáy András körútra, a Tóstrandra is. Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni Városüzemeltetési Iroda vezetője lapunknak elmondta: a zöld kukák használatra vonatkozóan nehéz pontos megállapításokat megfogalmazni.

Természetesen sok jó példa is akad. Képünk Salgótarján belvárosában készült
Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk

– A tisztességes, környezetükre igényes, felelős ebtartók eddig is összegyűjtötték a kutyasétáltatás „melléktermékét”, ami korábban jellemzően a kommunális hulladéktárolókban kötött ki. E tekintetben mindenképp előrelépés, hogy ez a kutyasétáltatói kör most már az erre rendszeresített gyűjtőedényeket használja – mondta az irodavezető.

Hozzátette: előbbiek ellenére sajnos egyértelmű „jelek” bizonyítják, hogy még mindig sok a hanyag gazda.

Ezt viszont már nem a tárolóedények hiányára, inkább a felelőtlenség, a nemtörődömség számlájára írható csakúgy, mint az a tény, hogy sokszor használják kommunális hulladék elhelyezésére is a kutyapiszoknak rendszeresített kukákat.

– Sajnálatos módon azt is el kell mondani, hogy az egyéb utcai hulladékgyűjtő edényekhez hasonlóan ezek a tárolók is sokszor válnak „erős emberek” áldozatává, szinte rendszeresen kell kisebb-nagyobb rongálások után javításokat végezni rajtuk – közölte lapunkkal Szatmáry Zsolt.

Mint megtudtuk: Salgótarján önkormányzata továbbra is folytatni szeretné a gyűjtőedények kihelyezését a jellemzően kutyasétáltatásra használt, parkosított területeken csakúgy, mint a sűrűn lakott övezetek burkolt felületein. Ettől azt remélik, hogy egyre többen veszik a fáradságot és gyűjtik össze a mind esztétikai, mind pedig egészségügyi szempontból a káros hulladékot.

Gondatlan a gazdák nagy része

– Nem csak a füves parkokban szoktam kutyapiszokkal találkozni, előfordul, hogy séta közben a járdán kell kikerülnöm a nagy kupacot – mondta el a Beszterce-lakótelepen élő Horváth Istvánné. – Hallottam, hogy a városban már több helyen is van ilyen, de talán többen használnák, ha a váratlan esetekre az eltakarításra alkalmas zacskót is mellékelnék.

– A lakásban tartott kedvenc is egyértelműen a szabadban végzi a dolgát, ezért úgy gondolom, értelemszerű lenne gyűjtőzacskó használata. Egy panellakás liftjében is találkoztam már kutyapiszokkal, nyilván az ilyen gazda a közterületen sem fog gondoskodni annak eltakarításáról – mondta el portálunknak a bátonyterenyei Kovács Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában