síelés

2019.01.23. 17:08

Síparadicsomról síparadicsomra kísértük a határtalan járat első utasait (fotók)

A hétvégén indultak útjukra az első síbuszok a szlovák sípályákhoz. Stábunk is felszerelkezett a szombati napon, hogy végigkísérje első útján a járatot.

Papp Bianka

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Korán reggel a salgótarjáni sportcsarnok parkolójában gyülekeztek az utasok. A Nógrád Megyei Közgyűlés tagjai úgy döntöttek, ők is belevágnak a túrába. Mint megtudtuk, az első járatra egyfajta próbaútként tekintettek, hogy továbbadhassák tapasztalataikat.

Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke is csatlakozott a síbuszhoz, aki kifejtette: szeretnék végigjárni az összes állomást, amelyben a besztercebányai megyeelnök Ján Lunter és csapata lesz segítségükre.

– Ez egy nagyszerű választás azoknak, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. Az autóbuszokat a szlovák partner biztosítja, viszonylag olcsó, hét, illetve a Košútkáig utazóknak négy euró a menetjegy ára – mondta el az alelnök, aki hozzátette, hogy ezzel is szeretnék pótolni azokat a téli sportok terén meglévő hiányzó adottságokat, amelyek most Salgótarján környékén fennállnak. Nagyon bíznak benne, hogy hosszú távon is működni fog a kezdeményezés.

Így indult a kezdeményezés

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy Ján Lunterrel a Besztercebányai Megyei Közgyűlés elnökével tavaly júniusban találkoztak először. Elhatározták, hogy több területre is kiterjedő megállapodást kötnek. – Az elnök úr novemberben ajánlotta fel, hogy elindítanák a síbuszt. Bízom benne, hogy Nógrád és Besztercebánya megye együtt tud működni, hiszen hasonlóak a feladataink, amelyekre közös megoldást kell találnunk. A fejlesztések mindkét megyének előnyére válhatnak – mondta el Skuczi Nándor, s hozzátette: biztos benne, hogy ez a projekt a jövőben is működni fog.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is figyelemmel kísérte a síbusz első útjának előkészületeit. Mint mondta, nagyon örül az elképzelésnek, hiszen többéves elzárkózás után, most újra nyitott egymás felé a két megye.

– Úgy gondolom, nem baj, ha első körben nem tolonganak az emberek, hiszen ez hosszú folyamat lesz. Azok, akik részt vesznek egy-egy ilyen utazáson, továbbadhatják majd tapasztalataikat, hogy érdemes eljönni, hiszen közösségben vannak és jól érzik magukat – fejtette ki a képviselő.

Miután mindenki megérkezett és elfoglalta helyét a kényelmes buszon, útnak is indultak az első állomás felé, a Herencsvölgy város szívében elhelyezkedő Košútka pályájáig, amely egyaránt alkalmas kezdő és haladó síelők fogdására. Itt négy különböző kategóriájú lesiklópályán csúszhatnak a sportolni vágyók.

A helyiek már nagyon várták a busz érkezését. Mint mondták, örülnek, hogy ez a megállapodás létrejött a két ország között. Úgy tekintenek az első utasokra, mint a projekt elő fecskéire és külön örülnek, hogy Košútka is az állomások egyike. A melegszívű fogadtatás részeként kisebb zenés előadás és svédasztal várta a vendégeket.

A következő állomáshoz, Mýtóhoz gyönyörű lankákon keresztül vezetett az út, az utasok nemcsak egymás társaságát élvezhették, de a kilátásban is gyönyörködhettek.

Mýto sícentruma Brezno városától tizenegy kilométerre található. Pályái szélesek, közepes lejtésűek, inkább kezdő és középhaladó sízők igényeit elégíti ki. Csak úgy, mint Košútkán, Mýtóban is szeretettel fogadták magyar vendégeiket, zenés előadással és pálinkával gondoskodtak a jó hangulatról.

A Mýtótól hét kilométerre fekvő Tále síközpont északi fekvésű pályáit a kezdő és középhaladó sízőknek ajánljuk. A központban több felvonó is működik, amelyekkel óránként több ezer ember juthat a pályák tetejére.

A síközpontban szintén meleg fogadtatásban volt része a delegációnak, a beszédek elhangzása után a helyiek ismét remek tradicionális fellépéssel kápráztatták el a vendégeket, illetve ajándékul egy-egy piktogramot kaptak, amelyek összeillesztésével kirajzolódik a síbusz útvonalának térképe, jelképezve országaink összetartozását.

Ján Lunter, a besztercebányai közgyűlés elnöke kifejtette, hogy ez a kezdeményezés két oldalról indult. Együtt keresték a megoldást arra, hogyan tudna a két megye közeledni egymáshoz.

– Elsőként a hidak ötlete jutott eszünkbe és végső soron ezen elképzelés terméke a síbusz is, de keressük a további lehetőségeket – mondta a szlovák megyeelnök, akitől azt is megtudtuk, hogy hamarosan Salgótarjánba látogatnak.

A közös ebéd elfogyasztása után a busz elindult végső állomása, Chopok irányába, amely Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező, ötcsillagosra értékelt síközpontja. Az elmúlt évek fejlesztési programjainak köszönhetően az Alacsony-Tátra és egyben Szlovákia legkedveltebb síterepe lett.

Az autóbusz minden szombaton és vasárnap reggel hét órakor indul majd Salgótarjánból, a sportcsarnok előtti parkolóból. A férőhelyek biztosítása érdekében a síbuszokra kötelező az előfoglalás. Ez a [email protected] e-mail-címen keresztül lehetséges minden pénteken 18 óráig. Mint megtudtuk, a szlovák síterepekre Salgótarjánból induló buszokkal érkezők számára az érintett pályák üzemeltetői a kedvezményes napijegyváltási lehetőséget is biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában