együttműködés

2019.01.25. 11:20

Fodrász tanulók gondoskodtak az idősek otthona lakóinak frizuráiról

A salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola a Baglyaskő Idősek Otthona, valamint a kisterenyei Ezüstfenyő Idősek Otthona vezetősége fogott össze a jó cél érdekében.

Palchuber Kinga

A SSZC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma fodrász és kozmetikus tanulói a közös megállapodás keretében hétről hétre ellátogatnak a két érintett idősek otthona szépkorúihoz, hogy kezeik alatt a lakók rendre megszépüljenek.

Az intézményekben örömmel fogadták a kezdeményezést, amely generációk találkozását, a szakma felelősségteljes elsajátítását és a nyugdíjasok számára egy kis spórolást is lehetővé tesz a jövőben.

Fekete Zsoltné, a szakiskola igazgatója elmondta: a megállapodás ötlete kettős célból született meg, amely mind a tanulóiknak, mind az időseknek előnyére válhat.

– Egyrészt szerettünk volna diákjainknak olyan gyakorlatias helyeket találni, ahol élő modelleken is fejleszthetik az iskolában tanultakat. A kézügyesség és a szakmai ismeretek mellett a szépségiparban a jó kommunikációs képesség is kiemelten fontos, amely a szépkorúakkal való közös találkozások alkalmával szintén jól formálódhat. A másik célunk karitatív, hiszen a kezelésekkel hétről hétre szeretnénk megkönnyíteni az idősek életét – tette hozzá az intézményvezető.

Gembiczki Ferenc, az SSZC főigazgatója azt hangsúlyozta: a szakképzési centrum a tagintézmények felől érkező nemes célú kezdeményezéseket mindig örömmel támogatja.

– Jelen együttműködés a szakmaiságon túl közelebb hozza egymáshoz a generációkat, miközben a fiatalokat felelősségtudatra is nevelik a foglalkozások. Bízom benne, hogy e közös megállapodás példaként szolgálhat a jövőben más tagiskolák számára is és további, gyümölcsöző ötletek születhetnek még – mondta a főigazgató.

Generációk találtak egymásra a Baglyaskő Idősek Otthonában
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Holecz Istvánné, a Baglyaskő Idősek Otthona vezetője elmondta: intézményük elsősorban arra törekszik, hogy minél több szakképző iskolával tartsák a kapcsolatot.

– A salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolával már él egy megállapodás, ahonnan rendre ápolójelöltek érkeznek az idősekhez. A szépészeti szolgáltatásokkal a szépkorúak komfortérzete is növelhető, de a generációk közötti kapcsolat is erősíthető – ismertette.

Bereczné Kelemen Éva, az Ezüstfenyő Idősek Otthona vezetője arról beszélt: fontos célkitűzésének tekinti, hogy intézményük terephelyszínként segítse a tanulók szakmai tapasztalatainak bővítését.

– Örülök, hogy beköltözik a szépségipar intézményünk falai közé, amely hétről hétre egy boldogságforrás lesz lakóinknak. Sok szépkorú még soha nem járt kozmetikusnál, így újszerű dolgokkal is megismerkedhetnek. A gyakorlat egy életre szóló emléket is ad a hallgatóknak – hangsúlyozta.

A kisterenyei idősotthon lakója, Becze Józsefné (középen) visszavárja a fiatalokat
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A foglalkozások mind a fodrásznak, mind a kozmetikusnak készülő diákok kerettantervéhez igazodnak, így az idősek a jövőben fürdőzhetnek a hajmosás, a borotválás, a hajvágás, a kozmetikai kezelések – szemöldökigazítás és szőrnövési rendellenességek kezelése – szépítő és fiatalító erejében.

Megfiatalodva álltak fel a székből

A szépkorúak örömmel vették igénybe a fiatal kezek nyújtotta szolgáltatásokat. Akácz Béláné a kisterenyei idősotthonban kérdésünkre elárulta: kíváncsian várja, milyen divatos frizurával szállhat majd ki a fiatal fodrásztanoncok székéből. – Elég rövid a hajam, de izgatottan várom a végeredményt! A jövőben majd a kozmetikai kezeléseket is kipróbálom. Minden újnak örülök, ami az intézményben történik. Fiatal arcokat látni pedig külön öröm! – tette hozzá.

Becze Józsefné mosollyal az arcán állt fel a fodrászszékből. – A lányok nagyon kedvesek voltak, még azt is megkérdezték, milyen frizurára vágyom. Már most várom a következő alkalmat! – mondta a kisterenyei otthon lakója. Tóth Lajos is visszavárja a fiatalokat, hogy újból megfiatalítsák a kezelésekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában