Ipolytarnóc-Kalonda

2018.12.16. 20:00

Palócnak lenni határtalanul jó

Palócnak lenni határtalanul jó! Ez volt a szlogenje annak a rendezvénynek, amely a Palóc Út Egyesület Interreg Határon Átnyúló programja keretein belül valósult meg az Ipolytarnóc-Kalonda határon.

P. B.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

A hóesés sem szegte kedvét azoknak a határon innen és túlról érkezett palócoknak, akik az Ipolytarnóc és Kalonda határán lévő vámháznál, a Palóc Határkereszt közelében találkoztak, hogy együtt emlékezzenek meg a határ 2007-es megnyitásának jubileumáról, illetve az 1918-ban újrahúzott határvonalak évfordulójáról.

Életre kel a vámház

A határon álló régi vámház már nem töltött be fontos szerepet a határ megnyitása után, így eladóvá vált. A társulás tagjai úgy érezték, lépniük kell, így megvásárolták a hatalmas épületet. Hogy mik a terveik? Egy regionális központtá szeretnék átalakítani, amelyben különböző programok – például táborok – mellett szállás is várja majd az érdeklődőket. Céljuk, hogy az épület határoktól függetlenül szolgálja a magyarságot.

 

– 2007-ben, a schengeni határnyitáskor hatalmas ünnepség volt a határ mindkét oldalán. Éjfélkor felnyíltak a sorompók és megszűnt az ellenőrzött határátkelés – emlékezett vissza a tizenegy évvel ezelőtti történésekre Papp Sándor, az ünnepség egyik szervezője.

Úgy tervezték, hogy összesen 111 kívánságlampiont engednek fel a levegőbe, ezt azonban az időjárás sajnos nem engedte meg. A résztvevők ettől függetlenül szép számban jelentek meg az eseményen, hogy együtt töltsék az estét.

 

Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

– Az elmúlt 11 évben nem csak szoros barátságok, de együttműködések is születtek az önkormányzatok között. Ilyen például az Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, amelynek 35 település tagja a határ mindkét oldaláról – tájékoztatott Papp Sándor, aki azt is kifejtette, hogy a társulás célja, hogy fellendítse – többek között – a gazdasági életet és a turizmust is. Igyekeznek úgy élni, mintha tényleg nem létezne határ.

Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

A megjelentek bizakodva néznek a jövőbe és hálásak a Palóc Út Egyesület támogatásáért. Szeretnék, ha a Palóc Határkereszt – amelyet májusban avattak – olyan zarándokhellyé válna, amely vallástól és hovatartozástól függetlenül összefogja az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában