125 év

2018.12.06. 11:36

Megyeszékhelyünk egyik legjelentősebb ipari üzeme volt a Salgótarjáni Öblösüveggyár

Alapításának 125. évfordulójához érkezett a város egyik legjelentősebb üzeme: születésnapját ünnepelte tegnap a salgótarjáni öblösüveggyártás.

G. K.

Gyártörténeti kiállítást is láthattak az érdeklődők

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A megyeszékhely egyik legkiemelkedőbb gazdálkodó egységének tevékenységére tekintettek vissza szerdán a Nógrád Megyei Levéltárban.

– Az 1880-as évek első felében jött létre az Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt., amely hazánk északi és déli területén több gyár működtetését is átvette. A budapesti központú társaságba tömörült tőkéscsoport 1892 tavaszán határozta el a palackgyár megvalósítását. Tudatos helyszínkeresés alapján Fridrich Edvárd, a részvénytársaság kiskaposi gyárának vezetője Salgótarjánba látogatott.

A Gerber Frigyes, akkori bányaigazgatóval történt egyeztetése során megtapasztalta a Budapesttel összeköttetést teremtő vasútvonal működését, továbbá a Szilárdy Ödön és István birtokán lévő homokbánya termelésének bővítési lehetőségét. Ezt követően megállapította, hogy itt minden feltétel adott az új üzem működtetéséhez – mondta lapunknak Sarló Béla Andor.

Az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület elnöke hozzátette: 1892. június 19-én a társaság igazgatósága bejelentette, hogy legrövidebb időn belül Salgótarjánban vagy Gömör megye alkalmas területén palackgyárat kíván felépíteni.

A két terv közül a feltételek ismeretében Egeressel szemben Salgótarjánt választották: 1892. november 26-án az Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt. közgyűlése döntött a gyár megalapításáról. Az üzemet 1893. december 10-én adták át a részvénytársaság hatodik gyárüzemeként.

Kiállítás és film

Az üzem születésnapját tegnap ünnepelték meg a Nógrád Megyei Levéltárban. A rendezvényen dr. Szabó Sándor kormánymegbízott nyitotta meg a „Pillanatképek, dokumentumok a Salgótarjáni Öblösüveggyár és dolgozóinak életéből” című kiállítást. Ezután három előadás tekintett vissza az öblösüveggyártásra: Sarló Béla Andor, Erdei Sándor és dr. Csongrády Béla, lapunk munkatársa prezentálta ezeket. Az eseményt filmbemutató zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában