Salgótarján

2018.12.12. 19:59

Megújult az öblösüveggyár hőskorának emléket állító ikonikus mű

Befejezték id. Kalló Viktor, ifj. Kalló Viktor és Kalló Iván Üvegfúvók című szobrának felújítását. A művet a salgótarjáni gyár jubileumára állított emléktábla avatásával egybekötve adták át.

Veres Edina

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Fekete Zsolt, Salgótarján megyei jogú város polgármestere elmondta: az üveggyártás története összefonódik Salgótarjánéval, ezért is bír nagy jelentőséggel a tábla felavatása és az emlékszobor felújítása.

Dicső a múlt, reményteli a jövő

Az öblösüveggyár épülete évek óta üresen áll a városközpontban. Az egykori üzem épületében folyó tevékenységre például A salgótarjáni öblösüveggyártás története címmel megjelent könyv vagy a Dornyay Béla Múzeum Üvegváros című állandó kiállítása emlékezteti az odalátogatókat, amelynek felkeresésével az érdeklődők megközelítőleg négyezer üvegterméket csodálhatnak meg. Fekete Zsolt polgármester a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére elmondta: sajnos jelenleg nem lát esélyt arra, hogy a gyár épületében újra működjön az öblösüvegek gyártása. Ugyanakkor kifejtette: mindenképpen arra törekszik, hogy a déli városrészben működő kézi üvegipari termékek gyártása minél inkább fellendüljön a jövőben. A fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a már elindított párbeszéd alapján reményei szerint a kormánytól kapott négy és fél milliárdos támogatással újra biztosítani tudják az öblösüveggyártás erősödését.

– Az öblösüveggyár alapításának ötlete az 1880-as években fogalmazódott meg először, majd 1893. december 10-én átadták a gyárépületet Lu­kács Béla Huta néven, amely az azt követő években számtalan átalakításon esett át. Miután a munkásoknak sikerült megfelelő munkakörülményeket kiharcolniuk, a XX. század második felére a salgótarjáni öblösüveggyár az ország egyik legkorszerűbb és legfontosabb ipari létesítményévé vált – emlékezett vissza Fekete Zsolt. – Az itt készült termékekkel a mai napig találkozhatunk a világ számos pontján Szingapúrtól egészen az Egyesült Államokig. A gyár munkásai mindig a megyeszékhely közösségének aktív tagjai voltak, a történelem során számos alkalommal részt vettek a várost érintő fontos eseményeken.

A város vezetője kiemelte: Salgótarján nevét ma is sokan az üveggyártással kapcsolják össze, hiszen az idők során szerte az országban a város egyik legjelentősebb jelképévé vált.

Fekete Zsolt ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az Öblösüveggyártás Hagyományőrző Egyesület tevékenységével segíti, hogy a megyeszékhely megőrizhesse ezt a történelmi hírnevét.

Sarló Béla, az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesületének elnöke kifejtette: a gyár száztizenhat éven keresztül több ezer család számára biztosította a megélhetést. Mint mondta, az a tér ad helyt a jubileumi megemlékezésnek, amelytől néhány méterre, a kerítésen túl láthatók az elcsendesült gyár romjai. Juhász Pál versét idézte fel, és kifejtette, hogy ők más sorsot szántak a gyárnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában