fejlesztés

2018.11.26. 16:52

Salgótarjáni onkológiai központ: kormányhatározat a támogatásról

Onkológiai Központtal bővül a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház. A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházás támogatását immár kormányhatározat rögzíti: az előkészítéséhez biztosított 250 millió forinton túl a kormány több mint 13 milliárd forintot különít el megvalósítási munkálatokra.

Veres Edina

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a november 15-én elfogadott kormányrendelet alapján – a Modern Városok Program keretén belül – a kormány harmadszor döntött az onkológiai központ megépítésének támogatása mellett.

– A beruházás egy komplex fejlesztést takar, amelyben egy onkológiai tömb is létesül. Az építési munkálatok mellett ez komoly műszereltséget is jelent. A tervezés az Országos Onkológiai Intézet segítsége nélkül aligha jöhetett volna létre, hiszen ez a projekt meghaladta a tudásunkat, ezért miután felkerestem őket, együttműködési megállapodást kötöttünk, így a leghozzáértőbbek útmutatása szerint készülhettek el a tervek – tudatta dr. Bercsényi Lajos.

A főigazgató főorvos hozzátette: a tömb 3300 négyzetméter alapterületű lesz, helyileg a főépület és a gyermekosztály közötti beépítetlen területen helyezkedik majd el. A pincéje tizenöt méter mély lesz, és a lehető legkorszerűbb műszerekkel, például egy képvezérelt besugárzó eszközzel, azaz lineáris gyorsítóval is fel lesz szerelve. Az alsó szinten végzik majd a citosztatikus kezeléseket, a felső két emeleten pedig az onkológiai fekvőbeteg osztály kap helyet. Az épületnek rendkívüli előírásoknak is eleget kell tennie: azt a helyiséget például, ahol a betegek sugárterápiáját fogják végezni, 10 centiméteres acélréteggel ellátott, legalább egy méter vastag betonfalnak kell körbevennie. A beruházás lehetőséget nyújt a sürgősségi osztály, valamint az informatikai rendszer fejlesztésére is. Ez utóbbi jelenleg is működik, hiszen a háziorvosok a mentőkkel és a sürgősségi osztállyal egy koordinációs rendszerben működnek, de a fejlesztésnek hála, ez még tovább fokozható.

További részletek a Nógrád Megyei Hírlap november 26-ai számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában