Biztonság

2018.11.25. 09:05

Macskák számára is hasznos lehet a csipelés

Ha elkóborolt kutyáról van szó, akkor mindenkiben élénkebben él a remény, hogy akár magától is hazatalál.

N. J. Á.

Az elveszett macskákkal kapcsolatban ez már kevésbé mondható el, nagy részük soha nem kerül elő.

Ki ne olvasott volna már elkóborolt cicáról szóló hirdetést? A kiplakátolt „körözvények” mellett, sőt helyett ma már a csipelés is megoldás ­lehet.

Bár a készülék még nem mutatja meg az elkóborolt kedvenc pontos tartózkodási helyét, de ideiglenes gazdák, befogadók, menhelyek számára könnyen beazonosíthatóvá teszi a befogott állatot, aki így épségben visszajuthat gazdájához. Kutyáknál kötelező, macskáknál erősen ajánlott lehet, főként ha kijárós cicáról van szó.

Sok tévhit él azzal kapcsolatban, hogy a beültetett csip egészségtelen, kárt tesz az állatban. Maga a szerkezet egy rizsszem nagyságú eszköz, ami egy antennából és egy mikrocsipből áll. Minden kedvenc egyedi, tizenöt jegyű sorszámot kap, amit a leolvasó rádiójeleire adott válaszként tár fel az eszközön azonosításkor. Ez az apró csip nem igényel energiát, ezért nem is sugároz – emiatt nem használható helymeghatározásra.

Nem sérti fel a cica bőrét és nem okoz bőrirritációt. Külföldi utazás előtt kimondottan ajánlott – repülőutaknál pedig kötelező is – a csipelés és az útlevél, amelybe bevezetik az azonosítószámot.

(Borítóképünk illusztráció: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában