Nógrád megye

2018.11.12. 11:47

Kalandjáték, libavacsora várta a vendégeket Szent Márton-napon (fotók)

Nógrád megye több templomának is Szent Márton a védőszentje. A jeles napon Hollókőben, a világörökség ófaluban is évről évre libás rendezvényt tartanak, Salgótarján óvodásai is megemlékeznek az útszélen heverő koldusban Krisztust felismerő római katonáról.

Salgótarján A hagyományoknak megfelelően a város óvodásai a Fő téren emlékeztek a legendájában a libákhoz kötődő Szent Mártonra. Ami szerint püspökké választása előtt a libák óljában bújt el, hogy ne kelljen elvállalnia a magas méltóságot, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták rejtekhelyét.

Ugyancsak megemlékeztek a salgótarjáni Jó Pásztor Katolikus Óvoda apróságai a jeles szentről: ők lámpásokkal vonultak az intézményből a városi főplébániára.

Hollókő A világörökség ófaluban már hosszú évek óta megtartják a libanapot: a község római katolikus templomát ugyanis Szent Márton tiszteletére szentelték fel. Ilyenkor a Lúdas Matyi jeleneteit elevenítik fel a műemléki lakóházak és a templom környékén, közben libából készült ételeket is kóstolhat a vendég. A rendezvényre idén is sokan látogattak a községbe.

Balassagyarmat Márton-nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először. Az ünnephez kötődő, régi néphagyományokat felelevenítő Márton-napi vigadalmat rendeztek a Palóc Múzeumban, több más megyei intézményhez hasonlóan. Libaságok címmel dr. Lengyel Ágnes etnográfus, múzeumigazgató tartott előadást, megismertetve a közönséggel a Márton-napi lúdevés és más hagyományok eredetét. Kicsik és nagyok egyaránt szívesen vettek részt a kézműves-foglalkozáson, ahol lampionokat és papírlibát készítettek, míg az izgalmakat kedvelők a Szent Márton elveszett kincse nevű kalandjátékba kapcsolódtak be.

A Kiss Árpád Általános Iskola pedagógusaiból alakult Csalogató együttes vidám zenével szórakoztatta a megjelenteket. Este hangulatos lampionos felvonulás zárta a Szent Márton-napi vigadalmat a Palóc-ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában