'56

2018.10.22. 19:31

Homály fedi a Hugyagon kivégzettek sírját

Láthatjuk-e homályos üvegen keresztül a múltat a maga valóságában? És megbocsáthatunk-e bocsánatkérés nélkül, kaphat-e feloldozást a gyilkos bűnbánat nélkül?

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila, NMH

62 éve borzalmas események történtek Hugyagon: itt végezték ki a két salgótarjáni nemzetőrt, Hadady Rudolfot és Hargitay Lajost. Ma már csendes, békés minden. Az emlékparkban méltó környezetben róhatjuk le kegyeletünket a mártírok előtt. Virág azonban nem boríthatja sírjukat, mivel annak hollétét a mai napig homály fedi.

– ’56 megünneplésének nagy a tétje: emlékezni, emlékeztetni, tükröt tartani és tükörbe nézni idősnek és fiatalnak, politikusnak és civilnek, itthon maradottnak és távolba szakadtnak – mondta Borda Attila, a település polgármestere. A Politikai Foglyok Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének elnöke, Bérczesi Mihályné szerint a mai napig vannak olyan politikusok, akik szeretnék eltiporni ’56 szellemét. Az egyetlen, amit tehetünk, ha személyesen is törekszünk arra, hogy utódaink megismerjék a forradalom értékeit.

Fotó: Torjay Attila, NMH

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke az ’56-os hősök mellett azok családtagjaira is felhívta a figyelmet.

– Vessünk egy pillantást azokra az itt hagyott feleségekre, édesanyákra, akik 1989-ig megbélyegezve, szinte társadalmon kívüliként éltek. Köszönjük meg nekik is, hogy ma egy élhető Magyarországon, egy nemzetként élhetjük mindennapjainkat – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: az ’56-os hősök elsődleges célja az volt, hogy egy szabad, szuverén államban élhessenek. A példájuk ma is utat mutathat, hiszen a világ most is kezdi elfelejteni, hogy mi az a nemzeti öntudat.

Fotó: Torjay Attila, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában