300

2018.10.11. 14:47

Ősei nyomaiban jár a berkenyei lakosság

Idén ünnepli az újratelepítésének háromszázadik évfordulóját Berkenye.

Sz. K.

A helyi német nemzetiségi önkormányzat emléktúrát szervezett és egy honismereti kiadvány megjelenését támogatta ennek emlékére.

A Börzsöny lankáival körülvett festői környezetbe belesimuló falu a török időkben teljesen elnéptelenedett, ezért az akkori váci püspök, Althann Mihály Frigyes úgy döntött, hogy a bajorországi Würzburg egyházmegyéből származó telepesekkel népesíti be a falut. Ismereteink szerint a mai Berkenye lakóinak ősei felpakolták az ingóságaikat egy hajóra, az úgynevezett Ulmer Schächtellre, és mintegy két hónap alatt lehajóztak a Dunán. 1718. október 4-én partra szálltak Verőcénél, ahonnan 1718. október elején szekérrel átdöcögtek Berkenyére. 1718. október 13-án a telepesek részéről négy ember aláírta a letelepedésükről szóló szerződést a püspökkel. Ez az okirat a mostani helytörténeti kutatások egyik alapját képezte.

A betelepülés óta a mostani fiatalság a tizedik generáció, amely már az „újhazában” nőtt fel. Berkenye lakosait mindig a hit segítette át a sok nehézségen, amelyből az elmúlt három évszázad alatt akadt bőven.

A betelepítés alkalmából szervezett emléktúra a Verőce főteréről indult és a 11 kilométerre lévő Berkenyére érkezett. Később dr. Varga Lajos püspök mutatta be dr. Hausel Sándor Berkenye története a betelepüléstől a templom megépítéséig című ­könyvét.

Címkék#berkenye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában