Bányászhagyományok és pálinka

2018.09.03. 09:16

Pálinkával koccintottak a bányásztradíciókra Tarjánban

Immár harmadik esztendeje annak, hogy megyeszékhelyünkön egybefonódott a palóc pálinka és a bányászhagyományok ünnepe.

G. K.

Ezt a rendezvényt általában az ősz első hétvégéjén rendezi meg a város, idén sem volt ez másképp.

– Korábban a pálinkaünnepet Nagykeresztúron tartotta a versenyt szervező Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület. 2014-ben volt az első olyan pálinkához kapcsolódó esemény, amely az akkori Bányarémfesztivállal fonódott egybe. 2016-tól pedig palóc pálinka és bányászhagyományok ünnepe néven fut a rendezvény – mondta Fekete Zsolt.

A város polgármestere hozzátette: Salgótarján a bányászatra épülő iparának köszönhetően tört ki kisvárosi jellegéből. Eleinte bányászvárossá, utána már iparvárossá nőtte ki magát, amely sokáig így is volt. Néhány évtizede azonban ez a tevékenység végleg megszűnt a megyeszékhelyen.

– Komoly bányászmúltunkból fakadóan sokkal erősebb az ezeket a hagyományokat ápoló közösség, szakszervezet, mint az ország más tájain. Kultúránk megőrzése, illetve az arra való emlékezés vagy emlékeztetés alapvető kötelességünk, ezért is fontos, hogy 2009-től populárisabb módot találtak a bányászhagyományok ápolására, az arra való emlékezésre – hangsúlyozta Fekete Zsolt.

A rendezvény első napján a bányászhagyományok felelevenítésére, még a másodikon a palóc pálinkára fektetett nagyobb hangsúlyt a város­vezetés.

Idén már hatodik alkalommal rendezték meg a regionális palóc pálinka- és párlatverseny, valamint ötödször az erdei és vadon termő gyümölcsökből készült pálinkák országos megmérettetését a József Attila Művelődési ­Központban.

Az eredményhirdetést követően a Fő téren a Bikini együttes koncertjén szórakozhattak a jelenlévők, majd a nógrádi származású Newik pörgette a lemezeket.

Jutott mindenkinek a tüzes vízből Fotó: Niederland Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában