Zarándoklat

2018.09.13. 17:22

A nógrádi hívők is csatlakoztak a nemzetközi kezdeményezéshez

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap során az országban mintegy százötven szakaszon gyalogoltak a hívők nemrégiben, amelyet ebben az évben az édesanyákért ajánlottak fel. Nyugat-Nógrádban több helyen is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Hegedűs Henrik

Az egyik csoport tagjai kora reggel a nagyoroszi Szent Miklós templom előtt gyülekeztek, ahol rövid fohászt követően meghallgatták az e napra szánt gondolatokat, majd elindultak az első állomáshely, Drégely vára felé. Menet közben a szervezők felolvasták Novák Katalin ifjúság- és családügyért felelős államtitkár és Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek a résztvevőkhöz szóló levelét. Az előző napok esőzései miatt némileg változott az útvonal, és az erődítményhez vezető ösvény helyett a nagyoroszi laktanyán keresztül közelítették meg a Pénzásás pihenőpontot, onnan jutottak fel a romokhoz.

Nézsáról Vácra

A másik zarándoklat Dél-Nógrádba vezetett. Nézsáról, a Szent Jakab templomtól indult, és a cserháti dombokon áthaladva, először Keszegen álltak meg a Szent Imre templomnál, majd a falu innen pár száz méterre található közösségi terén pihentek meg rövid időre, s miközben elfogyasztották a magukkal hozott ennivalókat, a Napvilág együttes énekelt a hívőknek hitről, szeretetről. Pest megyébe áttérve, Kosd érintésével érkeztek meg Vácra, ahol a székesegyházban részt vettek a dr. Beer Miklós megyés püspök által kifejezetten ebből az alkalomból tartott szentmisén.

A gyaloglás során Alpek János vezetésével végig egyházi dalokat énekeltek és rózsafüzért imádkoztak a zarándokok. Drégelynél pihenőt tartott a társaság, majd a következő szakasz már a Börzsöny vadregényes táján át vezetett. Felkeresték a deszkáspusztai pihenőt, a Mária-barlang előtt imádkoztak és énekeltek, a híres betyár emléktáblájánál felidézték Sisa Pista alakját, később az Oszlopó-­forrás mentén haladt a természeti szépségekben és lelki élményekben egyaránt gazdag út.

A célt, a hegység nyugati oldalán található Kemence községet késő délután érték el, itt a helyi templomban, Kelemen Zoltán plébános társaságában mondtak hálát, hogy az Isten megsegítette őket a hosszú gyaloglás során. A szervezők nevében Pásztor Ildikó, aki a nyugat-nógrádi különböző események lebonyolításában segédkező Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnökségi tagja elmondta, azon túlmenően, hogy a zarándoklat során minden résztvevő kellemesen elfáradt, törekedtek arra, hogy menet közben minél több hasznos információval lássák el a társakat, vallásos témákban és a börzsönyi természeti látványosságok, történelmi emlékek terén egyaránt.

Így a lelki feltöltődés mellett az ismeretterjesztés is előtérbe került. Hozzátette, a következő nagyrendezvényre sem kell már sokat várni: október első hétvégéjén, ötödike és hetedike között tartják meg irodalmi-művészeti túrájukat ezen a varázslatos nyugat-palóc ­vidéken.

( Borítóképünk: A nyugati zarándoklat résztvevői Drégely várában, Fotó: NMH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában