Adóügyek

2018.09.14. 12:20

A bérbeadó is adózik, nem is keveset

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást.

G. K.

– Akik lakóhelyüktől távol tanulnak, vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig dokumentálják. A legegyszerűbb, ha átutalással fizetnek, s a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést – mondta Herczegh Edina.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen ehhez kötött gazdálkodási formát. Ha a magánszemély nem turisztikai céllal adja ki ingatlanát, akkor a fő szabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani.

A bérbeadás teljes bevételéből kétféle módon állapítható meg a jövedelem. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek – közüzemi számlák, felújítás – és az értékcsökkenés. A másik, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Ez után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves személyijövedelemadó-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában