Kultúra

2018.08.28. 16:02

Megkezdődtek az olvasópróbái a Zenthe Ferenc Színház új bemutatójának

Minden színházi előadás számos érdekességgel szolgál már akkor is, amikor még csak a kulisszák mögött zajlanak az események. Így történt ez a Zenthe Ferenc Színház esetében is, amikor első alkalommal találkoztak az új bemutató szereplői, közreműködői.

Csongrády Béla

Fotó: NMH

 

Bakos-Kiss Gábor rendező (balról az első) először instruál a salgótarjáni színpadon NMH-fotó

A József ­Attila Művelődési Központ színpadán megjelenteket Susán ­Ferenc produkciós vezető, ­illetve Simon Lajos színházigazgató köszöntötte.

Utóbbi mintegy kuriózumként, jelentős áttörésként jelentette be, hogy a színre kerülő új előadásra, Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékára a budapesti Klauzál Házzal, a keszthelyi Balaton Színházzal, Szekszárd városával – ahol a helyi bérletbe is bekerült a darab – és a szlovákiai, csallóközi Gútával már úgymond látatlanban, a próbafolyamat megkezdése előtt megköttetett a vendégjátékra vonatkozó megállapodás. Ez örvendetes jele annak a feltétlen bizalomnak, szakmai elismerésnek, amit a 2012 tavaszán alakult Zenthe Ferenc Színház hatesztendős története során kivívott Budapesten, országszerte és a határainkon túl az évenkénti több mint száz előadása során.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a szeptember ­28-i ­váci bemutatót és az október elsejei salgótarjáni premiert – minthogy a két társulat közös produkciójáról van szó – követően viszonylag gyors egymásutánban több előadás lesz, összesen pedig tizenöt várható.

A magyar drámaírás élvonalában

Molnár Ferencet (1878–1952) a huszadik századi polgári dráma jeles mesterének tartják Magyarországon és külföldön egyaránt, ugyanis birtokában volt a színpadi hatáskeltés minden lényeges eszközének. Leghíresebb színművei – a Liliom, A testőr, A hattyú, az Olimpia, a Játék a kastélyban – közé sorolandó Az ördög is, már csak azért is, mert az első átütő nemzetközi – bécsi, berlini, olaszországi, amerikai – sikereket ez a darab hozta meg számára.

Molnár Ferenc színművét Bakos-Kiss Gábor rendezi, aki első alkalommal dolgozik együtt a Zenthe Ferenc Színház stábjával. A jogi és színházművészeti egyetemet végzett színművész, a ­debreceni színházban kezdett, aztán szellemi szabadfoglalkozású, majd a későbbiekben a Vidnyánszky Attila igazgatásával működő Nemzeti Színház tagja lett. A színészet mellett rendez is. Az utóbbi években a Váci Dunakanyar Színházban – többek között – Slawomir Mrozek az Özvegyek és Neil Simon Az utolsó hősszerelmes című művét volt módja színre vinni.

Az első salgótarjáni olvasópróbán Bakos-Kiss Gábor szólt a bemutatás előtt álló darabról, vázolta koncepcióját. Olyan előadást szeretne rendezni az 1907-ben írt s nemcsak a Vígszínházban, hanem külföldön is jelentős karriert befutott, frappáns alapötletre épülő, szellemes Molnár Ferenc-darabból, amely visszavisz a múltba, érzékelteti a múlt század eleji kor légkörét, de egyszersmind visszaadja a minden emberben benne rejlő kettősséget, az igazság és a hamisság, az erény és az ördögi ármánykodás konfliktusát, a valóság és a vágyakkal, álmokkal teli mesevilág együttlétezését, a férfi és nő viszonyának megfejthetetlennek tetsző titkait.

Az eredetileg háromfelvonásos művet a Zenthe Ferenc Színház két részben adja elő. Ez a kérés nem kis feladatot rótt Deés Enikő dramaturgra, a vendégszereplésekkel, a tájolással járó követelményeket pedig Ondraschek Péternek kellett illetve kell figyelembe vennie. Mindkét személy új a társulatnál. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a Békéscsabáról érkezett súgó, Ale Annabella is.

Ugyancsak első ízben lép fel zenthés produkcióban a címszereplőt megszemélyesítő Mészáros Máté. Az eredetileg zenésznek indult József Attila-díjas színművész, 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor legendás osztályában. Ennek megfelelően az ő életét is feldolgozták már az Alkal/Máté Színésztrupp égisze alatt. Gyakorlati időszakát az egri Gárdonyi Géza színházban töltötte, ahol aztán nyolc éven át mintegy negyven szerepet formált meg. 2010 után tagja volt a Vígszínháznak, belekóstolt az úgynevezett szabadúszó szerepbe, s játszott az Orlai Produkciós Iroda társulatában is.

Szintén debütál Salgótarjánban Fenyő Iván. A színjátszással Földessy Margit stúdiójában ismerkedett meg, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet ugyancsak 2003-ban végezte el. Tagja volt a Budapesti Katona József Színháznak, egy ideje szellemi szabadfoglakozású. A játszótársak – mondhatni törzstagok – között ismét ott lesz Bozó Andrea, Jászai Mari-díjas és Eke Angéla Junior Prima díjas színésznő és újra láthatja a közönség Erdélyi Gábort, Házi Anitát és Máté Krisztiánt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában