Kertészkedés

2018.08.21. 11:18

Egyedülálló iskolai programot indítanak Nógrádban

Napjainkban az emberiség nagy része városokban él, megyénkben azonban a lakosság több mint fele falvakban lakik. A falusi élet pedig mindig is a mezőgazdasági termelésre épült. Hiába él a megyében tanuló gyermekek jelentős része kisebb településeken, ha nem elég vonzó számukra az ottani életforma, nem látják biztosítottnak a jövőjüket a fellelhető munkalehetőségek, elsősorban a mezőgazdaság területén.

Sziládi Krisztina

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Szervezete felfigyelt a Váci egyházmegye néhány kezdeményezésére: ennek köszönhetően megszületett az Iskolakert program.

– Az előzmények kapcsán mindenképpen említést érdemel dr. Beer Miklós váci megyés püspök személye – mondta a Nógrád Megyei Hírlapnak Szandai József, az Agrárkamara megyei elnöke. Ő az, akit a püspöki karban a vidékfejlesztő püspökként emlegetnek. Önálló vidékfejlesztési irodát hozott létre, az egyházi fenntartású intézményekben évek óta iskolakerteket tartanak fenn, a püspöki palota előtti téren heti termelői piacot működtetnek. Határozott elképzelései vannak a mélyszegénység orvoslására, és a vidéki, szociálisan rászoruló rétegek esetében az önellátási szintjük növelése érdekében is kezdeményező. Ezekre a dolgokra figyeltünk fel és egy stratégiai együttműködési megállapodást kötöttünk egymással, amelynek része az iskolakert program közös beindítása.

Kapával vágnak utat az önellátásig

A földforgató program három évre szól, Nógrád megyére terjed ki és legalább tíz közoktatási intézménynek nyújt lehetőséget, hogy jelentős anyagi és szakmai támogatás mellett Iskolakert programot indítson el, amelynek elsődleges célja, hogy az agrárszakképzést népszerűsítse a fiatalok körében. A programra pályázhatnak majd az érdeklődő iskolák. A program kidolgozásakor a fő célkitűzés az volt, hogy a rendszerszerűen működtetett iskolakertek, a bennük végzett tevékenységek és szerzett tapasztalatok segítségével a fiatalok megtanulják hogyan kell hosszú távon gondolkodni és tervezni. A munka szerepe erősödni fog az értékrendjükben, és önellátók is lehetnek a kertművelésnek köszönhetően.

A Földforgatók Iskolakert Program egy kizárólag Nógrád megyében – mint az egyházmegye területének leghátrányosabb helyzetű térségében – futó úgynevezett pilot program lesz általános iskolák részére. Bízunk abban, hogy az eredmények láttán országossá növi ki magát.

A tapasztalatok szerint a felnőtt korosztály segítése mellett a vidékfejlesztésben a legjobb eredményt az ifjúság szemléletformálásával lehet elérni.

A pályázat lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy a kertet, mint élményt, felfedezést, örömet nyújtó közeget tapasztalják meg és élményeiken keresztül kedvet kapjanak saját területük gondozásához. Elsődleges cél, hogy felnőttkorban igényként jelenjen meg kertművelés és használják azt önellátásuk részeként, valamint a fiatalok számára megmutatkozzanak az agráriumban rejlő lehetőségek.

A mezőgazdaság sok fiatal számára jelent reális pályaválasztási lehetőséget, ez pedig a vidék megtartó erejét is ­növelheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában