bikaszelidítés

2018.07.27. 19:52

Otthagyta Kanadát, hogy Szécsényfelfaluban szelidítse a bikákat

Sorozatunkban olyan külföldieket mutatunk be, akik megyénkben telepedtek le, új életet kezdve. Az elkövetkezendőkben ők mesélnek arról, miért választották Nógrádot új életük helyszínéül, hogyan érzik itt magukat, mivel foglalkoznak.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Háromszázötven lakosával Szécsényfelfalu megbújik a nógrádi szelíd lankák között. A falun keresztülhaladva nem sok emberrel találkozunk reggel nyolc óra után. Néhány fiatal beszélget a temető sarkán, kíváncsian követnek tekintetükkel, amikor ráfordulunk a faluból kivezető földútra, hogy búza- és napraforgótáblák között folytassuk utunkat a legelésző tehenekkel pettyezett dombok felé. Előző nap jókora eső volt, gumicsizmánk cuppog a sárban, de hamarosan meghalljuk egy közeledő terepjáró berregését.

Anthony Psiurski és felesége, Dudás Enikő várnak minket, a reggeli itatással most készültek el, leugrottak értünk, hogy a sárból kimenekítve felvigyenek az egyik távolabbi domb tetejére, ahol száztíz – többségében vörös angus – marha pihen békésen a reggeli napsütésben.

Hihetetlen ez a béke, ami körülvesz itt bennünket.

– Én Kanadában is egy hasonló nagyságú településen éltem, 1998-ban jöttem Magyarországra. Akkor egy kanadai–magyar vegyesvállalatnál helyezkedtem el – mondja Anthony Psiurski. A cég akkoriban kezdte az angus húsmarhák tenyésztését, Somogy megyében. Én mindig állattenyésztéssel foglalkoztam. Ide érkezve nagyon megtetszett Európa és Magyarország. Van valami, amit nem lehet érzékelni ilyen mértékben az Újvilágban – így Kanadában sem. Ez a történelem. Nálunk nincsenek várak, nehezen találjuk a múlt más nyomait is, ami mégis van, az leginkább az indiánokról tanúskodik. Nagyon megtetszett, hogy utazás közben itt mindig történelmi emlékekre bukkanunk.

Anthony beszédén alig érezhető egy picike akcentus.

– A barátaim azt szokták mondani, hogy úgy beszélek, mint egy magyar, aki kissé berúgott. Szóval érezni, hogy valami nincs rendben.

Kérdésünkre, hogyan került Somogyból Nógrádba, elmondta, hogy ott ismerte meg a feleségét, aki Kaposváron tanult állattenyésztést az egyetemen. 2008-ban úgy döntöttek, hogy a szülőfalujában telepednek le. Nem bánták meg, szeretnek itt élni.

Hozzátette: nagyon sok barátjuk van, élénk társasági életet élnek.

– A faluban is sokakkal nagyon jó a viszonyunk és gyakran látogatnak meg távolabb élő régi ismerőseink. És itt vannak a marhák! Mi nagyon szeretünk ám marháskodni! Neve van minden állatnak, úgy beszélek róluk és velük, mint egy óvónéni a gondjaira bízott gyerekekkel! A bika neve Cicabogár. Nem kell félni tőle! Ő az egyetlen bika a csordában, de a nevéhez híven szelíd, mint egy házi macska.

Az itt élő emberekről azt mondta: tapasztalata szerint, ha valami bajuk van, azt azonnal megmondják, nem kerülgetik a problémákat.

Magyarországon a nyelvet szokta meg a legnehezebben.

– Szerencsére Enikő jól beszél angolul, több évet élt ő is külföldön. A forró nyarak sem voltak könnyűek kezdetben. Az itteni időjárás jóval kellemesebb, mint a kanadai, de az első nyáron nagyon váratlanul ért a hőség. Egyszerűen bármennyi folyadékot ittam, semmi nem volt elég. Persze hiányzik a családom is. No meg az az érzés, amikor az ember mínusz negyven fokban kilép a házból, szélcsend van, semmi sem rezdül, és a mélységes csöndben a fagyott hó megcsikordul a talpa alatt.

Címkék#bika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában