Múltidéző

2018.07.20. 13:58

Hatvan éve sem volt egyszerű a 21-es építése (korabeli videó)

A hétvégén ismét terelésekre kell számítani Tar és Mátraverebély között, mi megtaláltuk, hogyan épült a 21-es, kereken hatvan évvel ezelőtt.

B.L.

Mint arról korábban beszámoltunk, hogy a hétvégén ismét teljesen lezárják a 21-es főutat Tar és Mátraverebély között, a forgalmat elterelik, mert az épülő vadátjáró acéltartóit emelik be.

A közlemény szerint a főúttal párhuzamos 21167-os jelű úton lehet majd közlekedni a két település között. A szakaszon útszűkületre kell számítani, de a folyamatos forgalom biztosítva lesz – tették hozzá.

A társaság kitért arra, hogy folytatódnak a 21-es főút építési munkái. A 21-es főutat öt szakaszon, összesen 26,1 kilométer hosszúságban építik át kétszer kétsávossá; a kivitelezés az ütemterv szerint halad, így várhatóan 2019 tavaszán fejeződhetnek be a munkálatok Nógrád megyében.

Hatvan éve épült az út

Az internetet böngészve különleges felvételre bukkantunk. Egy 1958-as Filmhíradó arról számol be, hogy a Hatvan és Salgótarján közötti út már akkor is az autósok réme volt. A tudósítás szerint többmilliós beruházással építették meg hazánk akkori legkorszerűbb műútját. Az éles kanyarok megszüntetésére átvágták a kisebb hegyeket, a kitermelt anyagot pedig beépítették az új útvonalba. Naponta átlag százkilencven métert haladt a finiser, hét méter széles, kitűnő betonutat hagyva maga után. Akkor úgy tervezték, hogy az új műúton az év végére indulhat meg a forgalom.

Az archív felvételen feltűnik az említett Tar környéki szakasz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában