Nógrád megye

2018.06.24. 19:46

Szabadtéri programok, kiállítások és tűzugrás: ilyen volt a Múzeumok éjszakája szerte a megyében

Az elmúlt hét végén éppen szombatról vasárnapra virradóra estek a Szent Iván éjeként számon tartott – s már Shakespeare 16. század végi klasszikus vígjátékában is megörökített – majdnem legrövidebb sötét órák, amelyek Magyarországon 2003 óta a múzeumok éjszakája néven is ismertté lettek. Ilyenkor szerte az országban minden intézmény a lehető legtágabbra nyitja kapuit és érdekes, vonzó programkínálattal invitálja különböző korosztályú látogatóit.

Munkatársainktól

A megyeszékhelyen immár hagyományosan két helyszínen indult és gyakorlatilag párhuzamosan zajlott az ingyenesen élvezhető eseménysorozat. A Dornyay Béla Múzeum bejárata előtti téren dr. Fodor Miklós igazgatóhelyettes köszöntötte a váratlan eső által megzavart, főként helyből verbuválódott közönséget és az elsőként fellépett gyakorló apukákból álló vendég Iszkiri Zenekart, amely elsősorban a gyerekek érdeklődésére tartott számot. A kicsik ugyancsak nagyon élvezték a készségfejlesztő játszóház és a városnéző kisvonat szolgáltatásait.

Programok vártak szerta a megyében

A Pásztói Múzeumban Szárnypróbálgatók címmel nyílt kiállítás, ahol bemutatták alkotásaikat a fiatal kortárs művészek. Ezután díjazták a Szállj, szállj sólyom szárnyán című pályázat legjobbjait. Később Kisteleki Gergely, solymász bemutatóját élvezhették az érdeklődők, majd Harmos Krisztián tartott előadást Nógrád megye élő természeti értékeiről.

Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban Rejtő Jenő élete és munkássága állt a középpontban. A Rejtő-kiállításon Piszkos Fred, a kapitány fogadta a látogatókat és tartott tárlatvezetést. Több alkalommal is levetítették a Három testőr Afrikában című filmet.

Balassagyarmaton, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában Erdélyi Zsuzsanna etnográfus életpályáját bemutatva megidéződött az archaikus népi imádságok világa. Igen különlegesnek hatnak dr. Vajda István festett bútorai, amelyeket hagyatékként állítottak most ki az egyik teremben. Steinmacher Kornélia irodalomtörténész kalauzolásában néhány kuriózummal is megismerkedhettek az érdeklődők

A Versek szabadon című akár sajátos koreográfiájú performance-nak is felfogható szabadtéri műsor keretében a zseniális cigányhegyi festőművészre és mélyen gondolkodó lírikusra, Balázs Jánosra valamint a szintén salgótarjáni költőre, Szepesi Józsefre emlékeztek Németh Anna (ének) és Máté Krisztián (vers, próza), a Zenthe Ferenc Színház művészei, Csík Adolf (gitár) zenetanár közreműködésével. Botos Zoltán festőművész a Balázs Jánoshoz fűződő gyermek- és ifjúkori élményeit idézte fel.

A múzeum épületében Shah Gabriella igazgató köszöntötte az érdeklődőket, majd Prakfalvi Péter geológus mondta el Buda László A magasban és mélyben című fotókiállítását megnyitó, a műalkotások és a nézők viszonyára koncentráló gondolatait. Szakavatott barlangászként és nagy hegységek sorát meghódító turistaként egyaránt ismert, a salgótarjáni múzeum egykori munkatársa Buda László a Hogyan másztam meg a világ legszebb hegyét? című izgalmas, humoros sztorikkal fűszerezett vetített képes előadásában mesélt 1979-es nagy kalandjáról, amikor – Orosz Mihállyal együtt – megannyi életveszéllyel dacolva feljutott az Alpokban található Matterhorn 4500 méteres csúcsára.

 

Dr. Manga János (1906-1977) etnográfus, folklorista, a balassagyarmati Palóc Múzeum majd a Népművelési Intézet igazgatója, az MTA Néprajzi Kutató Csoportja osztályvezetője, a palócföldi néphagyományok jeles kutatója, számos ilyen tárgyú könyv szerzője életéről, személyéről egyik unokája, Manga Mihály, a salgótarjáni székhelyű különleges mentőszolgálat mentési vezetője tartott előadást. A múzeumi program tombolasorsolással és Az istennő rejtélye cím című nyomozós játék eredményhirdetésével ért véget.

 

A Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelyén a Diósi János vezette Bányász-Kohász Dalkör adott élvezetes műsort, mintegy ízelítőt sokszínű, egyre gyarapodó hagyományőrző repertorjából. Rendre indultak csoportok a József lejtős akna látnivalóinak megtekintésére és szintén folyamatosak voltak a múzeumpedagógiai foglalkozások. Az est beálltával az Ifjú Nógrád Táncegyüttes mutatott be tűztáncot és tűzugrást, illetve az Artist Company Akrobatikus Tűzszínház produkciója jelképezte a sötétség elleni küzdelmet, vitt világosságot az éjszakába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában