Szent Flórián napja

2018.05.03. 17:32

Nap mint nap tűzbe mennek értünk

Szent Flórián napja alkalmából ünnepelték csütörtökön, Salgótarjánban azokat, akik nap mint nap tűzbe mennek értünk.

S.K.

A tűzoltók védőszentje, Szent Flórián élete, alakja jelképpé vált: az emberség, a bátorság és a hősies helytállás szimbólumává. Több száz évvel ezelőtt tűz esetén az emberek csak magukra számíthattak, egy ilyen vész egész településeket pusztított el. Az 1800-as évek végén aztán Nógrád megyében is megalakult az első önkéntes tűzoltó egyesület.

A fejlődés azóta is töretlen: szűkebb hazánkban ma már három tűzoltó-parancsnokság működik – Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Pásztón –, valamint négy katasztrófavédelmi őrs – Rétságon, Bercelen, Szécsényben és Bátonyterenyén –, összesen közel háromszáz fős létszámmal. Emellett Nógrád megyében már huszonnégy településen tevékenykednek önkéntes tűzoltó egyesületek, amelynek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben vállalják feladataikat.

 

Dr. Hajas Zoltán százados, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója a szakmát hivatásukként választó tűzoltókról szólva elmondta, mindig egyként, egy családként, összetartozókként, csapatként emlegetjük őket, hiszen sok egyéb mellett ebben is rejlik a tűzoltók erőssége. Egy emberként, egymást segítve, összefogva, vállvetve képesek dolgozni.

– A tűzoltói szakma komoly elismertséget tudhat magáénak, amit nagyon fontos megőrizni, tovább emelni – hangsúlyozta Seres Tibor, a katasztrófavédelem megye igazgatója.

Szent Flórián-nap alkalmából több elismerés is gazdára talált. Az év balassagyarmati tűzoltója Istvanovszki Nándor lett, Salgótarjánban pedig Hegedűs Károly érdemelte ki ezt az elismerést. Héhalom polgármesterét, Bakos Józsefet pedig tiszteletbeli tűzoltóvá választották.

Ezt mondták a díjazottak:

Bakos József

Héhalom nagy lépést tett a katasztrófavédelem területén. Az elmúlt két évben sikerült felhúzni az önkéntes tűzoltók laktanyáját, akik jelenleg 78-an vannak. Június elsejétől pedig önálló beavatkozási jogkörrel rendelkező egyesület leszünk, tudomásom szerint a megyében először.

 

 

Istvanovszki Nándor

Ez a díj az elmúlt évek munkájának elismerése. Tizennyolc esztendeje dolgozom tűzoltóként, szeretem ezt csinálni, mert változatos a munka és rengeteg kihívást rejt magában. Éppen ezért szeretem, minden egyes káreset újabb és újabb kihívást jelent.

 

Hegedűs Károly

2000-ben szereltem fel a tűzoltósághoz. Érdekes, izgalmas munkát végzek. Ott voltam például a salgótarjáni csokigyárnál és a kisterenyei fogadónál keletkezett tűznél, ahogy a vörösiszap-katasztrófánál, valamint a dunai, a tiszai és a hernádi árvíznél is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában